Izvor: Blic, 23.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najmasovniji protest protiv vojne hunte u Mjanmaru

Oko 20.000 budističkih kaluđera i građana Mjanmara protestovalo je danas u najvećem gradu Jangonu, na najmasovnijem skupu protiv vojnog režima u toj zemlji od 1988. i demokratske pobune koju su vojne vlasti u krvi ugusile, javila je američka novinska agencija Asošiejted pres (AP).

Kako su saopštili svedoci, oko 10.000 kaluđera je marširalo od čuvene pagode Švedagon do obližnje Sule, pre nego što su prošli pored ambasade Sjedinjenih Američkih Država. Pojedinci su >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << uzvikivali ime zatočene predvodnice opozicije Aung San Su Ći dok ih je masa, formirajući "živi zid'', štitila svojim telima.

Pre nego što su napustili pagodu Švedagon, jedan od monaha je održao govor u kome je zatražio oslobađanje Su Ći i pokretanje procesa nacionalnog pomirenja.

Najnoviji talas protesta u Mjanmaru traje već šest dana.

Po prvi put u zemlji, udruženja kaluđera su pozvala građane da se pridruže protestima protiv "zlokobnog vojnog despotizma" u Mjanmaru. Povezujući svoje proteste sa borbom Su Ći, kaluđeri žele da izvrše pritisak na vojni režim da se nagodi sa demonstrantima ili povuče sa vlasti.

Na parlamentarnim izborima 1990. ubedljivo je pobedila partija koju predvodi Su Chi - Nacionalna liga za demokratiju, ali je vojni režim odbio da preda vlast.

Su Ći je od tada u više navrata hapšena, a od maja 2003. nije više ni oslobađana.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.