Najmanje osmoro mrtvih u eksploziji u vojnoj bazi na Kipru

Izvor: Blic, 11.Jul.2011, 18:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najmanje osmoro mrtvih u eksploziji u vojnoj bazi na Kipru

LIMASOL - U snažnoj eksploziji koja se jutros dogodila u vojnoj bazi na jugu Kipra poginulo je najmanje osmoro ljudi, javila je poluzvanična kiparska novinska agencija CNA.

Vojni izvori navode da je i nekoliko desetina ljudi zadobilo povrede u bazi Evangelos Florakis, koja se nalazi između priobalnih gradova Limasol i Larnaka. Komandant kiparske mornarice i komandant vojne baze su među 12 žrtava eksplozije u skladištu municije na ovom ostrvu, saopštila je policija.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Smatra se da je do eksplozije došlo u skladištu municije koju su kiparske vlasti zaplenile 2009. godine sa jednog broda koji je plovio u Siriju iz Irana.

Eksploziju je prouzrokovao požar koji je izbio u ovom skladištu, u kojem se, prema rečima jednog neimenovanog izvora iz policije, nalazilo 98 sanduka baruta, preneo je AFP.

Eksplozija se dogodila nešto posle šest časova po lokalnom vremenu i smatra se da je zbog toga došlo i do prekida u snabdevanju strujom na većem području ostrva.

Ministar odbrane Kostas Papakostas i komandant nacionalne garde Petros Calikides podneli su ostavke zbog ove nesreće, saopštio je portparol Vlade. Predsednik Dimitris Hristofijas, koji je obišao pogođeno područje, opisao je eksploziju kao "katastrofu biblijskih razmera".

Prema izveštaju državne televizije, eksplozije su izazale veliku štetu u ovoj oblasti i požare u predelu prekrivenom niskim rastinjem, a zapalila se i jedna strujna stanica.

Zanijer: Hitno obezbediti skladišta municije

Generalni sekretar Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Lamberto Zanijer ukazao je danas, povodom snažne eksplozije u vojnoj bazi na Kipru u kojoj je poginulo najmanje 12 osoba, na potrebu hitnog obezbeđivanja skladišta municije i eksplozivnih sredstava. Izražavajući saučešće porodicama žrtava, Zanijer je u saopštenju naveo da eksplozija na Kipru ukazuje na opasnost koju predstavljaju skladišta municije i eksplozivnih materijala.

"Više država članica OEBS-a, uključujući i Kipar, koristilo resurse i ekspertizu koju je ponudio OEBS u ukazivanju na tu bezbednosnu pretnju. OEBS će nastaviti da podržava zemlje članice u njihovom radu u obezbedjivanju skladišta”, naglasio je Zanijer.

Povezane vesti: Tanzanija: Najmanje 25 žrtava eksplozija u vojnoj bazi Eksplozije u vojnoj bazi u Tanzaniji Serija podmetnutih eksplozija u ruskoj hidroelektrani

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.