Najmanje 36.000 Etiopljana pobeglo u Sudan

Izvor: NoviMagazin.rs, 18.Nov.2020, 21:46

Najmanje 36.000 Etiopljana pobeglo u Sudan

Najmanje 36.000 ljudi iz Etiopije pobeglo je u Sudan bežeći od sukoba u regionu Tigraj, saopštio je danas sudanska služba za izbeglice.

"U Sudan je do sada došlo 36.000 izbeglica i odlučili smo da otvorimo novi kamp oko 150 kilometara od granice", navela je služba i dodala da su ekipe na terenu za pripremu kampa.

Navodi se da se situacija pogoršava i da stalno pristižu izbeglice.

Sudan je već otvorio jedan kamp za prijem izbeglica iz Etiopije. >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs <<

Premijer Etiopije Abij Ahmed pokrenuo je početkom novembra vojnu ofanzivu protiv snaga Oslobodilačkog fronta naroda Tigraja (TPLF) koje upravljaju tim regionom.

Tigrajci čine pet odsto stanovnika Etiopije, ali već dugo imaju značajan uticaj u zemlji. TPLF je dominirao politikom i snagama bezbednosti od 1991. do 2018. kada je izabran Ahmed, posle čega je oslabila njihova moć.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.