Izvor: Blic, 22.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najmanje 27 poginulo u napadu bombaša samoubice u Iraku

Najmanje 27 osoba je poginulo, a 65 je ranjeno u današnjem napadu bombaša samoubice tankerom nafte na policijsku stanicu u severno iračkom gradu Baiđi, javljaju agencije.

Kamion je udario u ulazna vrata zgrade policijskog direktorata u Bajdžiju, 180 kilometara severno od Bagdada, prenele su agencije. Među ubijenima je 18 policajaca i devet civila, a od 65 povređenih 45 su civili, saopštili su izvori iz bolnica.

Portparol američke vojske u Bagdadu brigadni general Kevin >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Berger ocenio je da napad nosi sva obeležja Al Kaide, uključujući veliki broj civilnih žrtava.

Direkcija policije preselila se pre nekoliko dana u novu zgradu pošto je u prethodnom napadu na njeno sedište u junu ubijeno 27 ljudi.

Takođe danas u severnom Iraku 14 američkih vojnika poginulo je kada se srušio njihov helikopter UH-60 Blek hok u jednom od najtežih takvih nesreća u Iraku od početka četvorogodišnjeg rata.

U saopštenju američke vojske navodi se da je helikopter imao mehanički kvar i da nema indikacija da se radi o neprijateljskoj vatri.

Američka vojska je pokrenula ofanzivu širom Iraka protiv sunitskih islamističkih al Kaida boraca i šiitskih milicija u pokušaju da spreči povećanje broja napada pred podnošenje ključnog izveštaja o Iraku u američkom Kongresu u septembru, javlja Rojters.

Očekuje se da bi izveštaj koji treba da podnesu američki ambasador Rajan Kroker i komandant američkih snaga u Iraku general Dejvid Petreus mogao da bude pokretač promene američke politike u Iraku.

Pojačava se pritisak na američkog predsednika Džordža Buša da pokaže rezultate u nepopularnom ratu ili da počne da vraća američke snage kući.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.