Izvor: Blic, 19.Jul.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najmanje 18 mrtvih nakon naleta tajfuna "Kalmaegi" na Tajvanu /video/

Bilans nastradalih u tajfunu "Kalmaegi" na Tajvanu popeo se na 18, osam je povređeno, dok se sedam i dalje vodi kao nestalo, saopštili su tajvanski zvaničnici.



Najmanje pet oblasti u centralnom i južnom delu Tajvana i dalje je poplavljeno usled jakih kiša koje su pratile olujni vetar brzine preko 80 kilometara na čas, sa naletima do 108 kilometara na čas, koji je juče pogodio ovo područje.

Zabeležena količina padavina od 900 milimetara, najveća >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u poslednjoj deceniji, prouzrokovala je klizišta i poplave u planinskim područjima u centralnim i južnim delovima Tajvana i ostavila ulice nekih gradova u vodi do kolena, preneo je DPA.

Nastradali su se ili udavili u poplavama, ili su živi zakopani pod nanosima blata i kamenja.

Predsednik Ma Jing-đeu kritikovao je Centralnu meterološku službu da nije učinila dovoljno da obavesti javnost pre nego što je tajfun, koji se u sredu približio obalama Tajvana, udario u kopno.

Tajvanske vlasti poslale su jutros više hiljada radnika i vojnika na saniranju štete u poplavljenim područjima.

Prema podacima Državne komisije za sprečavanje i zaštitu od katastrofa šteta naneta poljoprivredi usled tajfuna procenjuje se preko 400 miliona tajvanskih dolara (13 miliona američkih dolara).

Prvi tajfun ove sezone prešao je u petak ujutro severni deo Tajvana i pomerio se na južnu Kinu, krećući se duž obale najmnogoljudije zemlje na svetu.

Oluja je pogodila oblast Sijapu u pokrajini Fuđijan u petak posle podne po lokalnom vremenu, sa vetrovima brzine 90 kilometara na čas, javila je državna agencija Narodne Republike Kine, Sinhua.

Oko 360.000 ljudi u Fuđijanu i susednoj pokrajini Džeđijang je evakuisano, dok je više od 51.000 ribarskih čamaca pozvano da se vrate u luku pre udara oluje.

Kako je danas saopštio kineski Državni meterološki centar jake kiše se očekuju u Fuđijanu i Džeđijangu sve do pokrajine Šandong na severu zemlje.

Tajfuni često pogađaju Kinu, Tajvan, Filipine i Japan u periodu od jula do kraja godine, "crpeći" snagu iz toplih voda Pacifika ili Južnog kineskog mora, pre nego što oslabe prelazeći preko kopna.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Najmanje 18 mrtvih u tropskoj oluji na Tajvanu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 20.Jul.2008, 10:37

Najmanje 18 osoba je poginulo, osam ih je povređeno, dok se njih sedam i dalje vode kao nestali na Tajvanu nakon što je to ostrvo pogodila tropska oluja Kalmegi, saopštile su spasilačke ekipe.&nbsp ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Snažna tropska oluja

Izvor: RTV Pink, 20.Jul.2008

18 mrtvih u tropskoj oluji na Tajvanu,osam povređeno. . . Tajvan je pogodila tropska oluja Kalmegi. Najmanje 18 osoba je poginulo, osam ih je povređeno, dok se njih sedam i dalje vode kao nestali.

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.