Najmanje 156 mrtvih u etničkim sukobima u Kini

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Jul.2009, 22:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najmanje 156 mrtvih u etničkim sukobima u Kini

PEKING - U neredima u zapadnoj kineskoj provinciji Sinđijang poginulo je najmanje 156 ljudi, a povređeno 828, najnoviji je bilans koji prenose kineski državni mediji.

Kineska državna agencija Sinhua citirala je lokalnog šefa policije koji je naveo da bi broj žrtava u neredima mogao da se poveća.

Uhapšeno je stotine ljudi, kako prenosi kineska državna agencija, a u gradu su postavljeni kontrolni punktovi, kako bi demonstranti bili sprečeni da pobegnu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Očevici su potvrdili da su se danas popodne protesti proširili na grad Kašgar, u kome se ispred lokalne džamije okupilo više od 300 ljudi. Oni su naveli da ih je policija opkolila i da je tražila od njih da se smire.

Vlada je za nerede optužila ujgursku poslovnu ženu, koja živi u SAD, da je putem telefonskih poziva i "propagande" koju je širila na internetu isprovocirala sukobe.

Međutim, očevici i državni mediji su saopštili da su neredi izbili pošto je policija sinoć pokušala da rastera mirno okupljene demonstrante, koji su zahtevali od vlasti pokretanje istrage o tuči kineskih i ujgurskih radnika u jednoj fabrici prošlog meseca, kada su poginula dva ujgurska radnika.

Demonstranti, kojih je bilo između 1.000 i 3.000 su, prema izjavama očevidaca, odbili da se raziđu.

Policija je blokirala ulice u delu provincijske prestonice Urumći, u kojoj su sinoć izbili sukobi između muslimanskog naroda Ujgura i većinskog kineskog stanovništva Han.

Policijski izvori su najavili da će od večeras u Urumćiju biti uveden policijski čas.

Bezbednost je danas posebno pojačana oko glavne pijace u Urumćiju, oko koje patroliraju pripadnici paramilitarne policije u zelenim kamuflažnim uniformama i sa štitovima. Pijaca se nalazi u delu grada, pretežno naseljenom Ujgurima.

U Urumćiju je prekinuta mreža mobilne telefonije, blokiran je društveni internet sajt Tviter, a internet ili ne radi ili je veoma usporen.

Lider ujgurskog političkog pokreta u susednom Kazahstanu, u kome se nalazi najveća zajednica Ujgura izvan Kine, rekao je da se vatra iz automatskog naoružanja čula cele noći.

Sinđijang je ogromna oblast na severozapadu Kine sa 20 miliona stanovnika od kojih je preko osam miliona Ujgura. Peking optužuje ilegalnu ujgursku organizaciju, sa sedištem izvan zemlje, da vodi nasilnu kampanju za nezavisnost te oblasti.

Kina tvrdi da su separatističke grupe u toj oblasti terorističke i da imaju veze sa Al Kaidom. Ove grupe već decenijama povremeno podmeću bombe na pijacama ili u gradskim autobusima i vrše druge terorističke akcije, sa velikim brojem ljudskih žrtava.

Ujguri, pak, optužuju kineske vlasti za političku i versku represiju pod izgovorom da je reč o borbi protiv terorizma.

Ban Ki Mun: Probleme rešavati na miran način

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun apelovao je na sve države da poštuju osnovna ljudska prava i reše unutrašnje probleme na miran način, odgovarajući na pitanje o nemirima u kineskom regionu Sinđijang.

Ban je rekao da je njegova lična i pozicija UN jasna svuda gde se pojavi nasilje.

"Sve razlike u mišljenjima, bilo da su domaće ili međunarodne moraju se rešiti mirno, kroz dijalog", ocenio je Ban.

Prvi čovek svetske organizacije rekao je da vlade moraju da preduzimaju neophodne mere da zaštite život i bezbednost civilnog stanovništva, slobodu govora, okupljanja i informisanja.

"To je osnovni princip demokratije. To zahtevam od svih država na svetu", rekao je Ban.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.