Najmanje 11 mrtvih u sukobima sa islamistima oko Bagdada

Izvor: Blic, 11.Okt.2014, 16:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najmanje 11 mrtvih u sukobima sa islamistima oko Bagdada

Najmanje 11 osoba poginulo je danas u samoubilačkom napadu severno od Bagdada, saopštili su policijski i bolnički izvori.

Napad se dogodio na jednoj pijaci između gradova Tarmija i Mičahda, oko 30 kilometara od glavnog grada.

Ekstremisti “Islamske države” (IS) infiltrirali su se u jedno od bagdadskih predgrađa, Abu Graib, koji se nalazi na samo 13-ak kilometara od piste na međunarodnom aerodromu u glavnom gradu Iraka, javila je američka TV stanica “Si-Bi-Es >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << njus” (CBS News).

To izaziva ozbiljnu zabrinutost pošto je iračko Ministarstvo odbrane potvrdilo da IS ima ručne protivraketne bacače, navodi da televizija.

Iračka vojska još patrolira Abu Graibom, ali se “igra mačke i miša” sa borcima IS koji na iračke snage bezbednosti iznenadno napadaju.

Pritom, televizija navodi da unutar samog Bagdada postoje “spavačke ćelije” IS koje izvode skoro svakodnevna bombardovanja i atentate.

IS je, takođe, osvojio u januaru Faludžu, koja je na samo 64 kilometra od Bagdada, a iračke snage bezbednosti bore se godinu dana da ga osvoje.

CBS navodi da IS postepeno širi svoje prisustvo, i sada je ta ekstremistička grupa ili prisutna ili kontroliše ogroman deo ruralnih oblasti, a formirala je luk od 180 stepeni oko Bagdada od severa ka zapadu i ka jugu.

Oko te zone vode se okršaji a povremeno i teške bitke, između IS s jedne, i iračkih snaga i šitskih milicija, s druge strane.

Američki avioni su izveli više od 20 vazdušnih napada u toj oblasti, uglavnom blizu Faludže i dalje ka zapadu, Ramadija, ističe američka TV, dodajući da napadi iz vazduha pomažu da se očisti “tampon-zona” oko grada, gde su na terenu raspoređene iračke snage.

Vojska pretežno kontroliše glavni autoput između Bagdada i granice sa Jordanom na zapadm, za odbranu Bagdada namenjeno je 60.000 ljudi a 12 timova američkih savetnika raspoređeno je u te iračke brigade.

Međutim, CBS navodi da je pitanje koliko će Iračani biti “dovoljno disciplinovani” za značajnu bitku ukoliko IS pokrene veliku ofanzivu i podseća na nedostatke iračke vojske za proteklih pet meseci - brz pad Mosula na severu, nedostatak komandnog kadra i endemska korupcija koja podriva efikasnost vojske kao borbene snage.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Najmanje 11 mrtvih u napadu kod Bagdada

Izvor: Vesti-online.com, 11.Okt.2014

Najmanje 11 osoba poginulo je danas u samoubilačkom napadu severno od Bagdada, saopštili su policijski i bolnički izvori. ..Bobmaški napad nedaleko od Bagdada: Najmanje 11 mrtvih.. ..Napad se dogodio na jednoj pijaci između gradova Tarmija i Mičahda, oko 30 kilometara od glavnog grada... ..To...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.