Najkijeva poruka o rasizmu: Ne radi to

Izvor: VOA, 31.Maj.2020, 06:22

Najkijeva poruka o rasizmu: Ne radi to

Najki se oglasio protiv rasizma kampanjom "Ne radi to" ("Don't do it") - izmenjenom verzijom svog slavnog slogana, dok se protesti zbog policijske brutalnosti šire Amerikom. "Ovog puta - ne radi to... Ne pretvarajte se da ne postoji problem u Americi", poručio je američki gigant sportske opreme u videu koji je postavljen na Tviter u petak uveče. Demonstranti širom zemlje izašli su na ulice zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda, koji je preminuo u policijskom pritvoru u Mineapolisu.  U znak solidarnost, rivalska kompanija Adidas je retvitovala video, uz poruku "Samo zajedno idemo napred. Zajedno dovodimo do promena." Smrt Džordža Flojda dokumentovana je na snimku sa mobilnog telefona, na kojem se vidi kako policajac, belac, kleči skoro devet minuta na njegovom vratu, dok uhapšeni nije prestao da se pomera, a trojica policajaca stoje po strani.  "Ne okrećite leđa rasizmu. Ne prihvatajte da se oduzimaju nedužni životi. Ne pronalazite više izgovore. Ne mislite da vas se to ne tiče", poručuje Najki u spotu u kojem se reči ispisane belim slovima pojavljuju na crnoj pozadini.  Ova kampanja nije prvi put da je Najki, čiji je slogan "Uradi to" poznat širom sveta, zakoračio u oblast socijalne pravde u Americi. U septembru 2018, Najki je izazvao buru kada je objavio reklame u kojima je igrač američkog fudbala i aktivista Kolin Kapernik, koji je kritikovan zato što je klečao za vreme izvođenja američke himne u znak protesta zbog rasizma.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

RT: Nasmejani pljačkaši opustošili prodavnicu „Najk” u Čikagu za minut

Izvor: Vostok.rs, 31.Maj.2020

Poruka za jedinstvo koju je saopštila kompanija "Najki" nije sprečila da jedna od njenih značajnih prodavnica u Čikagu bude opljačkana tokom tekućih protesta zbog ubistva Džordža Flojda od strane policije u Minesoti. "Najk" je bio među nekoliko međunarodnih konglomerata koji su objavili...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.