Izvor: Vostok.rs, 13.Apr.2014, 21:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najjezivija mesta u Sankt Peterburgu

13.04.2014. -

Sankt Peterburg je jedan od najdivnijih gradova Rusije, i svaki čovek, makar jednom u životu, obavezno treba da ga poseti. Ali ova kruna klasične arhitekture čuva brojne tajne i smatra se jednim od najmističnijih gradova u svetu. Sankt Peterburg je pun mitova i legendi, uličica, parkova, dvoraca, koje lede krv u žilama svih putnika, koji su došli da ih posete...

Svaki stanovnik severne prestonice zna da je pred samu svoju smrt, grad prokleo carević Aleksej, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << sin Petra Velikog, koga je otac i uništio. Periodično grad oseća uticaj strašnog prokletstva. To je i revolucija 1917. godine, i 900 dana blokade u Drugom svetskom ratu, i ima ih, ko smatra ove događaje kao oglašavanje poslednjeg prokletstva carevića.

Sankt Peterburg je grad, izgrađen na kostima, ne po hrišćanskim tradicijama i običajima, i možda je to neki razlog što periodično plaća danak krvlju i životima svojih građana za grehove iz prošlosti. Danas ćemo spomenuti najpopularnija tajanstvena gradska mesta, koja poput magneta stalno privlače građane i turiste.

Jedan od najimpozantnijih objekata u gradu, ovejan je neverovatnim legendama, a to je Isakijevski sabor, koji je građen tokom četrdeset godina. Prema proročanstvu, arhitekti Augustu de Monferanu predrekli su da će umreti ubrzo nakon završetka sabora. Smatraju da je iz tog razloga Monferan, koliko god je mogao, odugovlačio završetak izgradnje. Dalje slede samo činjenice. Mesec dana nakon završetka radova arhitekta je umro. I još jedna legenda vezana za Isakijevski sabor. Pričalo se, da dok je sabor u skelama, ništa ne preti carskoj vlasti. Nakon završetka izgradnje, 1858. godine, sabor je bio u skelama do 1916. godine. Uskoro, nakon sklanjanja skela, došlo je do revolucije. Istina, prema drugim podacima, razlog dugotrajne izgradnje nije bilo proročanstvo, nego obična greška Augusta Monferana u planovima objekta.

Čuvena Rotonda u Gorohovoj ulici, gde se nalaze takozvane „đavolje stepenice“ jedno je od najpoznatijih, pa čak i kultnih mesta Sankt Peterburga. Jedni kažu da je zgrada u početku građena za masone, drugi - kao neki satanistički hram. Zatim je tamo bila javna kuća, a početkom prošlog veka tu je živeo legendarni Grigorij Rasputin.

Prema lokalnom predanju, svako, ko je doživeo neuspeh u ljubavi, da bi ispravio svoju situaciju, trebalo je da ostavi natpis na zidovima Rotonde. Došlo je do toga, da su sve prostorije bile ispisane uzduž i popreko. Očigledno je nastao obrnut obred, - ko želi sreću u ljubavi, treba da obriše jedan od natpisa na zidu, i onda će Rotonda zahvalno odgovoriti. Osim toga, svako, ko se podigne uz đavolje stepenište sa zatvorenim očima i nađe hrabrosti da ostane tamo na celu noć i to zatvorenih očiju, biće nagrađen za svoju smelost time, što će mu se ispuniti najveća želja.

A najukletije mesto u gradu je Obvodni kanal, čija je izgradnja počela još krajem 1760.-tih godina na starim mestima održavanja paganskih obreda. Mesto se smatralo lošim, nije se tamo smelo ništa graditi, polagati kanale, jer bi graditelji uznemirili mrtve. U vreme prvih građevinskih radova mnogo je radnika ginulo, masovno su bežali sa tih mesta, čak pod pretnjom smrti. Kasnije su Obvodni kanal nazvali „kanal samoubica“. Prava epidemija samoubica zabeležena je dvadesetih godina prošlog veka, ali i danas ovo mesto je privlačno za njih.

To je samo mali deo mesta u Sankt Peterburgu, koja su obavijena tajnama, prokletstvima i legendama. O drugim mestima – drugi put.

Aljona Rakitina,

Izvor: Glas Rusije, foto: RIA Novosti    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.