Najjači su pasoši Britanije i SAD!

Izvor: Kurir, 11.Nov.2015, 08:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najjači su pasoši Britanije i SAD!

Američkim i britanskim državljanima najlakše je da otputuju u strane zemlje, dok je najteže građanima Palestine, Mjanmara i Južnog Sudana. Srbija je na 32. mestu.

LONDON - Američki i britanski pasoš najmoćnije su putne isprave na svetu jer omogućavaju bezvizni ulazak u čak 145 država na svetu, pokazalo je istraživanje agencije Pasport indeks.

Srpski pasoš na listi od 80 mesta zauzima 32. poziciju, a na spisku je i pasoš nepriznate države Kosovo.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir <<
Interaktivni alat

- Pasport indeks je interaktivni alat koji skuplja, prikazuje i rangira svetske pasoše. Poene skuplja za svaku zemlju u koju vlasnik pasoša može da uđe bez vize - kažu na portalu.

Najcenjenija isprava SFRJ

CRVENI PASOŠ MOGAO SVUDA

U vreme SFRJ nisu postojala ovakva rangiranja svetskih pasoša, ali u vreme Hladnog rata jugoslovenski pasoš se smatrao jednim od najmoćnijih na svetu. Razlog je bio to što je omogućavao putovanje i na Istok i na Zapad. Koliko je bio cenjen, najbolje govori to što je na crnom tržištu cena čuvenog crvenog pasoša bila između pet i šest hiljada dolara, što znači da je bio jedan od najskupljih. Nijedna od zemalja bivše SFRJ nema sada pasoš koji se ubraja među 10 najmoćnijih.

Autor: Ekipa Kurira,Foto: Profimedia

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.