Najdublja kriza od Dejtona

Izvor: Politika, 19.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najdublja kriza od Dejtona



Od našeg stalnog dopisnika
Banjaluka, 18. novembra – Srpski član Predsedništva BiH Nebojša Radmanović izjavio je juče u Banjaluci da je "situacija u zemlji vrlo ozbiljna", dodavši da je ona "možda ušla u najdublju krizu od potpisivanja Dejtonskog sporazuma do danas". Glavni uzrok krize je, prema njegovim rečima, osporavanje i rušenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, čak i od strane jednog broja međunarodnih zvaničnika. U tom kontekstu on je naveo i odluke >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << koje je 19. oktobra nametnuo visoki predstavnik međunarodne zajednice Miroslav Lajčak, kojima je promenio Zakon o Savetu ministara i naložio izmene Poslovnika o radu Parlamentarne skupštine BiH.

Polazeći od prethodnih ocena, Radmanović je na konferenciji za novinare pozvao sve domaće i međunarodne zvaničnike da, kroz dijalog svih strana, "rade na smirivanju stanja". "Pozivam visokog predstavnika Miroslava Lajčaka da deluje umirujuće, da se opredeli za dijalog i dogovor umesto za nametanje rešenja i kažnjavanja", rekao je Radmanović, dodavši da osuđuje sve domaće političare i predstavnike međunarodne zajednice "koji svakodnevno svojim izjavama osporavaju i potkopavaju Dejtonski sporazum".

Iako su Lajčakove odluke protivustavne, rekao je on, nije realno očekivati da će ih visoki predstavnik povući. No, ako postoji dobra volja da se izađe iz krize, odluke je moguće promeniti već na sutrašnjem sastanku ekspertskih pravnih timova Republike Srpske i Kancelarije visokog predstavnika i visoki predstavnik bi trebalo da deluje u tom pravcu.

Govoreći o povezivanju položaja Republike Srpske sa rešavanjem konačnog statusa Kosova i Metohije, Radmanović je podsetio na zvaničan stav BiH prema kojem je "status južne srpske pokrajine unutrašnje pitanje Srbije koje treba da bude rešeno dijalogom između Beograda i Prištine, uz puno poštovanje međunarodnog prava". On je istakao da "veliki broj ljudi van BiH, nju povezuje sa Kosovom i Metohijom" i napomenuo da je "jedan od razloga produžavanja mandata Kancelarije visokog predstavnika nerešen status južne srpske pokrajine". Kao jedan od primera, Radmanović je pomenuo jučerašnju izjavu predsedavajućeg Vojnog komiteta EU. General Anri Bentegi je, naime, rekao da Unija pažljivo prati stanje u BiH i na Kosovu i da može, ako zatreba, u roku od 24 časa utrostručiti trupe Eufora i rasporediti ih u BiH i na Kosovu.

Među one koji su doprineli da se kriza u BiH internacionalizuje, Radmanović je svrstao i hrvatskog člana Predsedništva BiH Željka Komšića, inače člana Socijaldemokratske partije Zlatka Lagumdžije. Komšić je to učinio poslavši, bez saglasnosti Radmanovića i Harisa Silajdžića, pismo ambasadorima zemalja članica Saveta bezbednosti UN u kojem je naveo da predsedavajući Saveta ministara u ostavci Nikola Špirić nema odobrenje da govori pred ovim organom. "Komšić je ovim pokazao da za njega ne važe Ustav BiH i konsenzus", kazao je Radmanović.

Povodom napada na premijera Srbije Vojislava Koštunicu, zbog toga šta je izjavio da Lajčakove odluke nisu u skladu sa Dejtonskim sporazumom, Radmanović je rekao: "Srbija i Hrvatska su garanti Dejtonskog sporazuma i obe ove zemlje imaju pravo da govore o kršenju ovog dokumenta. Što se mene tiče, dobrodošle su sve pozitivne inicijative iz Srbije i Hrvatske. Problem je, međutim, što se sve ono što dolazi iz Srbije, čak i izgradnja osnovne škole na Palama, negativno oceni, dok se slični potezi Hrvatske – podizanje dva fakulteta u Mostaru, ili prećute ili hvale."

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.