Nagrada za istraživanje kvantnih čestica

Izvor: RTS, 09.Okt.2012, 13:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nagrada za istraživanje kvantnih čestica

Ovogodišnja Nobelova nagrada za fiziku dodeljena je dvojici istraživača na polju kvantne fizike, Francuzu Seržu Arošu i Amerikancu Dejvidu Vajnlendu. Dvojica naučnika su, nezavisno jedan od drugog, pronašla način da izmere kvantne čestice, a da ih pritom ne unište.

Francuz Serž Aroš i Amerikanac Dejvid Vajnlend dobitnici su ovogodišnje Nobelove nagrade za fiziku, saopštio je danas žiri.

Nagrađeni su za "pronalazak načina da izmere kvantne čestice, a >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da ih pritom ne unište, što se ranije smatralo nemogućim", navodi se u obrazloženju žirija.

Njihov rad mogao bi da rezultira izgradnjom nove vrste superkompjutera, baziranih na principima kvantne fizike, dodaje se u saopštenju žirija Švedske kraljevske akademije.

"Dobitnici ovogodišnje nagrade otvorili su vrata za novu eru u eksperimentisanju na polju kvantne fizike, demonstrirajući mogućnost da se posmatraju individualne kvantne čestice, a da se pritom ne unište", saopštila je Švedska kraljevska akademija.

Francuski i Američki naučnik su do ovog otkrića došli nezavisno jedan od drugog.

Aroš je rođen 1944. godine u Kazablanci, u Maroku. Doktorirao je 1971. godine na Univerzitetu "Pjer i Marija Kiri". Predaje na pariskim fakultetima Collège de France i Ecole Normale Supérieure.  

Dejvid Vajnlend rođen je 1944. godene u Milvokiju, u američkoj državi Viskonsin. Doktorirao je 1970. godine na Univerzitetu "Harvard". Predaje na Univerzitetu u Koloradu, u Boulderu.  

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nobel za fiziku istraživačima kvantne optike

Izvor: B92, 09.Okt.2012

Ovogodišnja Nobelova nagrada za fiziku dodeljena je Francuzu Seržu Arošu (Serge Haroche) i Amerikancu Dejvidu Vajnlendu (David Wineland) istraživačima-pionirima na polju „kvantne optike” - precizne kontrole fotona, elementarnih čestica svetlosti...Nobelove nagrade dodlejuju se od 1901. na poljima...

Nastavak na B92...

Francuzu i Amerikancu Nobelova nagrada za fiziku

Izvor: NoviMagazin.rs, 09.Okt.2012

Nobelova nagrada za fiziku dodeljena je danas francuskom naučniku Seržu Arošu i Amerikancu Dejvidu Vajnlendu za radove iz oblasti kvantne fizike.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Nobel za fiziku za kvantnu optiku, a ne za Higsov bozon

Izvor: B&F Online, 09.Okt.2012

Francuz Serž Aroš i Amerikanac Dejvid Vajnlend dobitnici su Nobelove nagrade za fiziku zbog merenja i manipulisanja elementarnim česticama, čuvajući njihovu kvantnu mehaničku prirodu. Ovo je veliko iznenađenje jer se očekivalo da će Nobel za fiziku ove godine biti u znaku otkrića Higsovog bozona.

Nastavak na B&F Online...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.