Nagrada Vaclav Havel azerbejdžanskom aktivisti Anaru Mammadliju

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 29.Sep.2014, 19:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nagrada "Vaclav Havel" azerbejdžanskom aktivisti Anaru Mammadliju

Parlamentarna Skupština Savjeta Evrope (PACE) godišnju nagradu"Vaclav Havel" za ljudska prava dodijelila je zatvorenom aktivisti iz Azerbejdžana Anaru Mammadliju.

Mammadli je bio jedan iz užeg kruga nominovanih za ovu prestižnu evropsku nagradu, za koju su konkurenti ove godine još bili izraelski B’tselem koji štiti ljudska prava i Izraeleca i Palestinaca, i kancelarija Juzuistkog izbjegličkog centra na Malti, koja se bavi zaštitom ljudskih parva tražilaca azila. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa <<

Novčanim iznosom nagrade od 79 000 dolara, koja se dodjeljuje drugu godinu za redom, želi se nagraditi i pomoći izuzetna građanska aktivnost zaštitnika ljudskih prava.

Nagradu Vaclav Havel je u ime zatvorenog azerbejdžanskog aktiviste Annara Mammadlija primio njegov otac, budući da je on sam od maja na odsluženju zatvorske kazne od 5 i po godina.

Njegov otac Asaf Mammadli, prenio je poruku za Parlamentrnu Skupštinu Savjeta Evrope.

“Imajući u vidu činjenicu da je Anar Mammadli, zaštitinik ljudskih prava iz Azerbjedžana, bivše republike Sovjetskog Saveza, nominovan za nagradu koja nosi ime svjetski poznatog pisca civilnog i političkog aktiviste Vaclava Havela, predstavlja zaista snažnu podršku demokratiji u aktulnoj političkoj represiji u Azerbjedžanu. Anar je rekao da ova nagrada predstavlja veliki moralni podsticaj i pokazuje ne samo solidarnost sa njim i organizacijom čiji je je član, već i za sve ostale zatvorene zaštitnike ljudskih prava”.

Anar Mammadli je osnivač Izbornog monitoring I centra za demokratske studije (EMDS), smještenog u Baku, koji promoviše demokratizaciju institucija i građanska politička prava.

Mammadli je bio uhapšen pod optužbom za nelegalno preduzetništvo, utaja poreza, i zloupotrebu službenih ovlašćenja sa teškim posljedicima.Ovo se suđenje uveliko protumačilo kao reakcija  kritički pregled koji je njegova organizacija EMDS uradila kao monitor predsjedničkih izbora u Azerbejžanu 2013.

Na izborima 2013., koje su obilježile brojne optužbe za neregularnosti, aktuleni predsjednik Ilham Alijev osvojio je više od 84 posto podrške biračkog tijela, dok je vodeći opozicioni kandidat dobio samo nešto više 5 procenata podrške.

Na istom suđenju, Mammadlijev zamjenik, Bašir Sulejmanli osuđen je na tri i po godine zatvora.

Još jedan optuženi u ovom slučaju, predsjednik Javne asocijacije za međunarodnu kooperaciju volontera, Elnur Mammadov osuđene je na tri i po godine zatvora, uslovno na dvije.

Anarov otac Asaf je, zahvaljujući na nagradi, izarazio nadu da će pravda pobijediti na kraju i u slučaju njegovog sina ali i svih ostalih zatvorenih zaštitnika ljudskih prava.

„Smatram da je zatvaranje mog sina kao i ostalih branilaca ljudskih prava nepravedno i da im je zapravo izrečena kazna zbog njihovih napora sa obnovi demokratije u Azerbejdžanu. Nadam se da će pravda pobijediti na njhovom časnom putu“, rekao je Asaf Mammadli, dodajući:

„Anar bi želio da uvjeri svoje kolege u Evropi da posljednji talas političke represije neće urušiti njegovu vjeru u pobjedu ljudskih prava, kao ni vjeru njegovih drugih kolega, političkih zatvorenika.Anar je poručio da iako je pokret za ljudska prava oslabljen u Azerbejdžanu, nema druge opcije osim da nastavimo tim putem“, prenio je poruku svog sina otac Anara Mammadlija.

Ove godine je za evropsku nagradu Havel bilo nominovno 56 kandadata a lista je prošlog mjeseca svedena na tri.

Pobjednik je izabran na panelu SE, u nedjelju 28. septembra, ali je ime Anara Mammadlija objavljno na početku zasijedanja Paralmenatrne skupštine u Stazburu u ponedjeljak 29.septembra.

Prošlogodišnja nagrada za ljudska prava "Vaclav Havel" 2013. pripala je aktivisti iz Bjelorusije, Alešu Bjaljatskiju.

Savjet Evrope, najveća oraganizacija za zaštitu ljudskih prava na evropskom tlu ima 47 članica od kojih su 28 države EU.

Sve članice Savjeta Evrope potpisnice su Evropske konvencije o ljudskim pravima, akta čiji je cilj obavezivanje na zaštitu ljudskih prava  demokratije i vladavine zakona.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.