Čavez zapretio Evropskoj uniji

Izvor: B92, 20.Jun.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čavez zapretio Evropskoj uniji

Karakas -- Venecuelanski predsednik Ugo Čavez zapretio je da će prestati da prodaje naftu evropskim zemljama ukoliko počnu da primenjuju novi zakon o ilegalnim imigrantima.

Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su u sredu zakon po kome ilegalni imigranti mogu da budu pritvoreni do 18 meseci i da im bude zabranjen ulazak u EU do pet godina. Taj propis osudile su organizacije za ljudska prava. "Ne možemo prosto da stojimo skrštenih ruku", rekao je Čavez prilikom susreta sa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << novoizabranim predsednikom Paragvaja.

"Sa svakom zemljom koja bude primenjivala ove mere, pa, nećemo prekinuti diplomatske veze, ali ćemo, prosto, u najmanju ruku, prestati da joj prodajemo naftu", rekao je predsednik Venecuele.

Čavez je naveo i da će preispitati investicije zemalja EU koje budu primenjivale novi imigracioni zakon, ali nije to dalje obrazložio.

Venecuela je jedan od najvećih svetskih izvoznika nafte i u prošlosti su Čavezove pretnje uticale na rast cena jednog od najvažnijih svetskih energenata.

SAD su jučerašnji dan okončale sa skoro pet dolara nižom cenom sirove nafte po barelu pošto je Kina objavila povećanje cene tog energenta, što može da smanji potražnju.

Čavez, koji ima uobičajene sukobe sa Bušovom administracijom, zapretio je da će zbog toga prestati da isporučuje naftu SAD, koja je, inače, najveći potrošač venecuelanske nafte.

Čavez se zalaže za stvaranje južnoameričkog saveza, koji će obuhvatati i energetski sektor.

Iako Venecuela, najverovatnije, neće biti jedna od zemalja najviše pogođenih evropskim imigracionim zakonom, Čavez štiti svoje saveznike kao što su Bolivija i Ekvador, u kojima su naročito nepopularne antiimigracione politike bogatih zemalja.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Čaves: Nema nafte za EU zbog zakona o emigrantima

Izvor: Blic, 20.Jun.2008

Venecuelanski predsednik Ugo Čaves zapretio je da će prestati da prodaje naftu evropskim zemljama ukoliko počnu da primenjuju novi zakon o ilegalnim imigrantima.....Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su u sredu zakon po kome ilegalni imigranti mogu da budu pritvoreni do 18 meseci i da im bude...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.