Izvor: Politika, 19.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naftna mrlja u političkom krugu

Bošnjački politički vrh čini sve da spreči prodaju naftnog sektora Republike Srpske ruskoj kompaniji "Zarubežnjeft" Od našeg stalnog dopisnika
Banjaluka, 18. marta – Sve ono što bošnjački političari čine da bi sprečili prodaju naftnog sektora Republike Srpske ruskoj kompaniji "Zarubežnjeft" ima političku pozadinu, ocenio je za naš list republički ministar privrede, energetike i razvoja dr Rajko Ubiparip. U ovom kontekstu, rekao je on, treba posmatrati >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i jučerašnje saopštenje sarajevskog "Energoinvesta" u kojem uprava ovog preduzeća tvrdi da je ono vlasnik 30 odsto kapitala Rafinerije nafte u Brodu i 21 procenta kapitala u Rafineriji ulja u Modriči. "Dejtonski sporazum je više nego jasan: sva nepokretna imovina na teritoriji RS pripada njoj, a vlasništvo Federacije BiH je ono što je u granicama ovog entiteta. Uprkos tome, političko-privredni krugovi u Sarajevu na sve načine nastoje da nam pokvare posao vredan više od milijardu evra. Na taj način oni rade i protiv Dejtonskog sporazuma i protiv interesa cele BiH, koja je prošle godine za uvoz nafte i njenih derivata dala više od 1,2 milijarde maraka, odnosno 600 miliona evra", objašnjava Ubiparip.

Bošnjački ministri u Savetu ministara BiH, podsetio je on, onemogućili su usvajanje odluke kojom bi se – u iduće četiri godine – dozvolila prodaja goriva proizvedenog u brodskoj Rafineriji nafte iako ne odgovara standardima Evropske unije. Ako ovaj uslov ne bude ispunjen, onda će ruska kompanija odustati od kupovine naftnog sektora Republike Srpske ili će se prodajna cena (121 milion evra) dve rafinerije i banjalučkog "Petrola" drastično oboriti. "Kontrole su pokazale da se u BiH i sada prodaje gorivo koje ima više sumpora nego što dozvoljavaju propisi EU. Takođe, sasvim je sigurno da bi gorivo proizvedeno u Brodu bilo kvalitetnije od onog koje se sada u BiH uvozi, uglavnom iz Hrvatske. Očigledno je, dakle, da bošnjački političari pokušavaju da zaustave i spreče privredni razvoj Republike Srpske. Oni, jednostavno, ne mogu da prihvate činjenicu da mi idemo napred, dok Federacija BiH, da tako kažem, trči u mestu", naveo je Ubiparip.

Da iza sprečavanja prodaje naftnog sektora RS stoje isključivo politički razlozi Ubiparip objašnjava i sledećim primerom: "Federacija BiH nam je osporavala i pravo da prodamo 'Telekom Srpske'. Kada u tome nisu uspeli, iz Sarajeva je usledio novi udar. Zbog opstrukcije bošnjačkih članova Konkurencijskog saveta BiH još nismo dobili potvrdu da je 'Telekom Srpske', u skladu sa zakonom, postao vlasništvo 'Telekoma Srbija'. Bez te potvrde ugovor nije operativan, tako da nam 646 miliona evra, koje nameravamo da uložimo u razvoj, još nije uplaćeno, niti je novi vlasnik preuzeo preduzeće koje je kupio".

Ovakvom politkom, zaključio je Ubiparip, bošnjački politički vrh ne oduzima BiH samo budućnost nego i sadašnjost. Republika Srpska, naglasio je on, prihvata i uvažava BiH onoliko koliko ona ili sarajevski politički krug uvažava nju.

B. Marić

-----------------------------------------------------------

Doris Pak: Pisao mi Dodik

Banjaluka – Predsednik Komisije za jugoistočnu Evropu u Evropskom parlamentu (EP) Doris Pak izrazila je zabrinutost što je Bosnom i Hercegovinom kao proizvodom Dejtonskog mirovnog sporazuma "sada teško upravljati". "Ako pogledate BiH, vidite da imate dva entiteta od kojih je jedan relativno čvrst i drugi koji je sastavljen od deset kantona. Vrlo je teško time upravljati i mislim da u tom smislu treba što pre krenuti ka rešavanju ustavnog pitanja", rekla je Pak za današnje izdanje banjalučkog nedeljnika "Pravda".

Prema Dejtonskom mirovnom sporazumu iz 1995, BiH je ustanovljena kao labava zajednica dva entiteta Republike Srpske i muslimansko-hrvatske Federacije BiH.

Nemačka poslanica Pak je bila inicijator izveštaja koji je EP razmatrao na sednicama krajem prošle nedelje u Strazburu i konstatovao kako je u BiH preko potrebna ustavna reforma naročito imajući u vidu porast etničkih tenzija među tri konstitutivna naroda.

Pak je u intervjuu za "Pravdu" takođe pozdravila najnoviju izjavu premijera RS Milorada Dodika u kojoj se vlada srpskog entiteta "obavezuje da će sprečiti bilo kakve nemire koji bi mogli da se dogode u vezi sa donošenjem rešenja o statusu Kosova". "Postojao je veliki problem oko toga što je cela Evropa pročitala u medijima da je premijer Srpske izjavio da je RS spremna da organizuje referendum ukoliko bi došlo do proglašenja nezavisnosti Kosova. Dodik mi je napisao u pismu da to nije tačno i da su govoreći o referendumu na umu imali zbivanja u BiH, jer su mnogi tada govorili o ukidanju RS", rekla je Doris Pak za list.

Tanjug

[objavljeno: 19.03.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.