Naftna mrlja u Crvenom moru tera turiste iz Hurgade

Izvor: Press, 25.Jun.2010, 23:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naftna mrlja u Crvenom moru tera turiste iz Hurgade

Egipat se suočava s ekološkom krizom sličnom kao u SAD. U Crveno more, nedaleko od obala poznatog letovališta Hurgade, ističe nafta zbog kvara na jednoj od bušotina u Sueckom kanalu, tako da je već veliki broj turista odustao od letovanja. Naime, tokom protekle nedelje primećeno je da se na površini mora pojavila naftna mrlja iz nepoznatog izvora. Mrlja je prekrivala oblast od oko 20 kilometara duž obale turističkog centra Hurgade, poznatog >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << po dugim belim peščanim plažama i elitnim hotelima.Nekoliko hotelijera uputilo je žalbu nadležnim egipatskim ministarstvima kad su primetili da se nafta pojavila na plažama. Oni su naveli da je time nanesena šteta životnoj sredini, ali i da su mnogi turisti skratili letovanje i vratili se kući.
Portparol egipatske vlade Magdi Radi pokušao je da umiri javnost i turističke radnike, rekavši da je naftna mrlja „ograničenog tipa", odnosno da se ne širi.
Udruženje za ekološku zaštitu Hurgade, međutim, tvrdi da je naftna mrlja nanela štetu ekološki osetljivim oblastima. Naime, Crveno more, pored dugih peščanih plaža, poznato je i po retkim koralima i retkim vrstama riba. U saopštenju te ekološke organizacije navodi se da se sporna naftna platforma, iz koje ističe „crno zlato", nalazi na oko 90 kilometara severno od Hurgade.
Tu informaciju egipatske vlasti dosad nisu potvrdile, već kriju iz koje bušotine je istekla nafta, kao i to da li je kvar saniran.
Inače, Egipat trenutno ima više od 180 operativnih platformi u Sueckom kanalu. Egipatski ministar za naftu Sameh Fahmi rekao je da vlada, nakon pojave mrlje, razmatra mogućnost smanjenja broja tih platformi. 

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.