Izvor: B92, 18.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nafta 200$ ako SAD napadne Iran"

Rijad -- Ugo Čaves upozorio da će se cena barela udvostručiti ako SAD napadne Iran zbog neslaganja sa nuklearnim programom te zemlje.

"Ako SAD budu toliko lude da napadnu Iran ili izvrše agresiju na Venecuelu, nafta neće koštati 100, već 200 dolara po barelu", rekao je Čaves, obraćajući se sinoć, kao prvi govornik, učesnicima dvodnevnog samita Organizacije zemalja izvoznica nafte u saudijskoj prestonici Rijadu.

Venecuelanski predsednik je rekao da je cena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ove energetske sirovine od 100 dolara za barel (159 litara) - pravedna.

Založivši se da OPEK bude "avangarda u borbi protiv siromaštva", Čaves je predložio da Organizacija osnuje posebnu banku koja bi pomagala siromašnim zemljama u razvoju.

"OPEK treba da bude geopolitički aktivniji i traži veće poštovanje svojih članica i da zatraži od moćnih država da prestanu da prete OPEK-u", rekao je Čaves.

Saudijski kralj Abdulah, koji je predsedavao samitom, navodno je Čavesu kasnije rekao da je "malo preterao", prenele su agencije.

Ocenivši da se OPEK uvek ponašao umereno i mudro, Abdulah je rekao da je nafta energija za razvoj i da ne treba da postane oruđe za sukob i emocije.

Saudijski kralj je kazao da OPEK ne prenebregava svoju odgovornost prema zemljama u razvoju i smanjivanju siromaštva, naglasivši da je OPEK-ov Fond za međunarodni razvoj dosad dao donacije za više od 120 zemalja u razvoju.

U krugovima OPEK-a se smatra da je nedavno povećanje cena, na više od 98 dolara za barel, podstaknuto opadajućim dolarom i finansijskim špekulacijama investicionih fondova, a ne nedovoljnom ponudom nafte na tržištu.

Na berzi u Njujorku nafta je za isporuku u decembru u petak zaključena na nešto iznad 95 dolara po barelu, a u Londonu je cena januarske isporuke istovremeno bila 91,6 dolara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.