Nađena sovjetska podmornica s posadom iz 1944. godine

Izvor: Vostok.rs, 10.Jul.2013, 13:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nađena sovjetska podmornica s posadom iz 1944. godine

10.07.2013. -

Potonula na 52 metra dubine blizu rta Tarhankut, podmornica Š-216 (Šuka) u trenutku nestanka imala je posadu od 47 ljudi. Nestala je tokom vojne operacije prije 69 godina, a ovih dana pomoću aparata Sofoklo-1 pronašli su je članovi Crnomorskog centra za podvodna istraživanja.

'Voda je prodrla samo u jedan odeljak, a ostali nisu oštećeni. To je verovatno po načinu na koji podmornica leži na dnu. Nije utonula u zemlju, nego praktično leži na površini', >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << izjavio je Sergej Voronov, direktor Centra koji već radi na dozvolama da izvadi podmornicu iz mora.

Premijer Autonomne Republike Krim Anatolij Mohiljov najavio je potragu za rodbinom članova posade, sahranu posmrtnih ostataka mornara i podelu njihove imovine za koju se pretpostavlja da će biti nađena u podmornici. Mediji prenose i planove lokalnih vlasti da se podmornica pretvori u istorijski muzej.

Podmornice tipa Šuka dale su velik doprinos u obrani Sovjetskog Saveza od nacističke Njemačke u 2. svjetskom ratu. Korišteno ih je 44, a 31 je uništena. Pre otkrića kod Tarhankuta, zadnju su 2002. našli bugarski ribari. Još 15 ih nije pronađeno.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.