Izvor: Blic, 19.Apr.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nadbiskup služio misu za pronacističkog predsednika Tisa

Uticajni katolički nadbiskup iz Trnave Jan Sokol služio je juče zadušnu misu u Bratislavi za kontroverznog predsednika fašisticke marionetske Slovačke države Jozefa Tisa, na dan kada je pogubljen pre 61. godinu.



Godišnjicu pogubljenja predsednika prve slovačke nezavisne države, pandana ustaške nezavisne Hrvatske Ante Pavelića tokom Drugog svetskog rata, obeležilo je dvadesetak ljudi na Tisovom grobu.

Oko 50 Slovaka protestovalo je takođe protiv >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << označavanja Tisa za zločinca juče pred Palatom pravde, gde je kao kolaborant sa Hitlerovim nacistima Tiso 1947. godine pogubljen.

Slovačka katolička crkva ogradila se danas od tog čina svog velikodostojnika s tim da je to privatna stvar nadbiskupa.

"To je bila privatna akcija nadbiskupa Sokola i o njoj Biskupska konferencija nema informacije", kazao je za današnji "SME" portparol slovačkih katolika Jozef Kovačik. Slovačkom listu Kovačik je objasnio da Katolička crkva inače služi mise za sve za koje to rodbina zatraži jer "crkva na taj način moli za spasenje ili milost, ako je duši preminulog potrebna".

Trnavski nadbiskup se zbog mise Tisu ponovo našao na udaru kritika javnosti a pre svega jevrejske zajednice, pošto je za vreme Tisa Slovačka usvojila jedan od najostrijih zakona protiv Jevreja u ratnoj Evropi, a 70.000 svojih jevrejskih žitelja poslala u sigurnu smrt u nacističke koncentracione logore.

"Već nekoliko puta smo izrazili čuđenje što se katolička crkva ne ponaša prema političarima Slovačke nezavisne države kao prema osuđenim zločincima, već kao prema ljudima koji zaslužuju priznanje", rekao je portparo Jevrejske zajednice u Slovačkoj Jaroslav Franek.

Slovačka jevrejska zajednica molila je i Vatikan da utiče na slovačke velikodostojnike i dobila je uveravanja da Vatikan žestoko osuđuje antisemitizam.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.