Nacrt Svetske Organizacije za Hranu i poljoprivredu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Feb.2021, 16:33

Nacrt Svetske Organizacije za Hranu i poljoprivredu

 Sa  ciljem da se poboljša zdravlje životinja i proizvodne prakse malih vlasnika i smanji opasnost od antimikrobne rezistencije, FAO je objavio strategiju za zdravlje i proizvodnju životinja za Evropu i Centralnu Aziju. Dostupna na engleskom i ruskom jeziku, poziv za uzbunu  podstiče i privatni i javni sektor da preuzmu inicijativu na osnovu dokaza, multidisciplinarnih i koordinisanih akcija.

Izbijanje utvrđenih bolesti  i novije varijante u nastajanju , pored poljoprivrednika, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << oštećuju i sve vrste stoke, kao i celokupnu stočarstvo i prehrambenu industriju , opravdavaju nacrt.

Strategija, koja pokriva period 2020–2025., Predstavlja rad FAO-a u regionu u tri glavna prioritetna područja - zdravlje životinja, životinjska proizvodnja i antimikrobna rezistencija (AMR) - zajedno sa sedam unakrsnih pitanja, među kojima su pol, održivost životne sredine, poljoprivreda u zajednici kao posao i koordinacija sa drugim međunarodnim organizacijama.

Kao presudan korak za zdravlje životinja, strategija pomaže zemljama u regionu da primene pristup One Health kako bi jasno razumele koje bolesti ili bolesti imaju veliki ekonomski i javni zdravstveni značaj. Nacrt se takođe snažnije zalaže za uključivanje veterinarskih službi, poljoprivrednika i drugih igrača duž lanca vrednosti, kao i za pojačanu upotrebu inovacionih tehnologija, poput "pametnog“ uzgoja i digitalnog praćenja životinja.

U istom području, strategija razrađuje principe dobrih hitnih praksi za bolesti životinja, koje uključuju spremnost, prevenciju, rano otkrivanje i brzi odgovor u vezi sa specifičnim i nespecifičnim akcijama bolesti (kao što su biološka sigurnost, nadoknada, odlaganje trupa) .

Stočarska proizvodnja zavisi od mnogih faktora, uključujući kvalitet hranjenja, zdravlje životinja, genetski potencijal i poljoprivredne prakse. U tom cilju, strategija opisuje primarne aspekte FAO-ovog rada u regionu, posebno hranjenje i ključne uključene faktore: održivo upravljanje pašnjacima, glavni resursi za ishranu, smanjenje krmnog otpada, poboljšanje kvaliteta hrane kao što su seno i silaža i značaj iskorišćavanja ostataka useva i nusproizvoda agroindustrije.

Što se tiče uzgajanja stoke, dokument navodi podršku proizvodnji mleka za male i srednje poljoprivrednike, veštačko osemenjavanje, Nacionalni sistem za identifikaciju i sledljivost životinja i evidentiranje učinka. S obzirom na bogatstvo regiona u pogledu autohtonih rasa stoke, strategija predstavlja mogućnosti za njihovo očuvanje da iskoriste svoje lokalne osobine, kao što je otpornost na bolesti, kao dodatnu vrednost za povećanje produktivnosti.

Dokument ukazuje na važnost razvoja proizvodnje malih preživara, porodičnog uzgoja živine i pčelarstva za povećanu efikasnost proizvodnje i održivost, kao i za poboljšanje dečje ishrane, potencijala za stvaranje prihoda žena i usluga ekosistema.

Kroz poboljšanje zdravlja i produktivnosti životinja, istovremeno smanjujući pretnju od AMR-a prema pristupu One Health, strategija podržava realizaciju ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija.

"FAO-ov razvojni rad trebalo bi da započne danas sa novom vizijom otpornijih sistema za narednih pet godina i kasnije", naglasio je Vladimir Rahmanjin, pomoćnik generalnog direktora i regionalni predstavnik FAO za Evropu i Centralnu Aziju, u predgovoru strategije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.