Izvor: Blic, 15.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nacisti osuđeni na doživotnu robiju

Nacisti osuđeni na doživotnu robiju

Vojni sud u severnom italijanskom gradu La Specija osudio je deset bivših pripadnika nacističkih SS jedinica na doživotnu robiju.

Oni su osuđeni zbog zločina kada je više od 700 ljudi 1944. godine ubijeno u blizini Bolonje, što je najveći masakr civila u Drugom svetskom ratu u Italiji. Desetorica, za koje se veruje da žive u Nemačkoj, osuđena su u odsustvu, javlja italijanska agencija ANSA koja dodaje da je sedam optuženih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << oslobođeno optužbi.

Nacističke jedinice, kada su se 1944. povlačile, kod grada Marcaboto u planinskom području kod Bolonje. Od 29. septembra do 5. oktobra te godine ubile su više od 700 ljudi, uglavnom dece, žena i staraca.

'Ova je presuda doneta u ime talijanskog naroda i u skladu s talijanskim zakonom posle jako zahtevnog i teškog suđenja', izjavio je predsednik vojnog suda Vinćezo Santoro. Nacistima je takođe određeno da moraju da plate odštetu u visini od 100 miliona evra porodicama onih koje su pobili. Nemački predsednik Johanes Rau 2002. posetio je Marcaboto gde je izrazio 'tugu, žalost i stid' povodom masakra.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.