Nacionalna tragedija u Australiji, u požaru poginulo više od 170 ljudi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Feb.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nacionalna tragedija u Australiji, u požaru poginulo više od 170 ljudi

MELBURN - Australijski premijer Kevin Rad je danas rekao da je u šumskim požarima u jugoistočnoj Australiji poginulo više od 170 ljudi.

On je, kako javlja Bi-Bi-Si, kazao da je katastrofa dostigla razmere "masovnog ubistva", jer se veruje da su požari podmetnuti, te da je reč o nacionalnoj tragediji.

U toku dana je aktivno bilo još desetak požara koji su van kontrole vatrogasnih i spasilačkih ekipa, a policija kaže da su mnogi od požara namerno izazvani >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i da je sve više dokaza o tome.

Policijski komesar države Viktorija, Kristina Nikson, zvanično je saopštila da ima znakova da su požari podmetnuti.

"Požar u gradiću Čerčilu, u dolini Gipsland, svakako je jedan za koje mislimo da su podmetnuti. Stručnjaci i islednici znaju kako se to desilo, koliko brzo se požar širio, i kažu da ima jakih dokaza da se veruje da je podmetnut", rekla je Nikson.

U požaru su izgoreli celi gradovi, a preživeli svedoče o vatrenom zidu koji je harao prostranstvima pod makijom i o vatrenim loptama koje su padale na gradove s neba.

Svedoci opisuju vatrene zidove veličine četvrorospratnice, drveće koje eksplodira i nebo iz kojeg pada kiša pepela.

Strahuje se da će se broj žrtava povećati kada se požari stave pod kontrolu. Iako je temperatura u međuvremenu pala, vlasti strahuju da neće biti u stanju da obuzdaju požare sve dok ne padne značajnija količina kiše.

Vatra je uništila 30.000 hektara šuma, poljoprivrednih dobara i naselja. Požar je zahvatio nekoliko gradića severno od Melburna, dok su dva grada u državi Viktoriji,

Merisvil i Kinglejk, gotovo potpuno izgorela.

Neki ljudi su izgoreli u automobilima dok su pokušavali da pobegnu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.