Izvor: B92, 05.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nacionalisti pobedili u parlamentu

Edinburg -- Škotska nacionalistička partija, koja se zalaže za nezavisnost Škotske, osvojila je najviše mesta u škotskom parlamentu.

Prema objavljenim zvaničnim rezultatima izbora koji su održani u četvrtak, SNP je osvojila 47 od ukupno 129 mesta u parlamentu Škotske, dok je Laburistička partija britanskog premijera Tonija Blera dobila 46 mesta.

Konzervativci će imati 17 poslaničkih mesta, a liberal-demokrate 16.

SNP će u novom sazivu škotskog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << parlamenta imati 20 mesta više nego u sazivu nakon izbora održanih 2003. godine. Ta stranka je po prvi put u proteklih 50 godina uspela da potisne laburiste u parlamentu, iako sa malom razlikom.

Sa tim uspehom, najviše šanse da bude imenovan za mandatara škotske vlade ima lider SNP Aleks Salmond (Alex), ali će njegova stranka

morati da pregovara sa drugim parlamentarnim stranka o formiranju vlade, pošto nijedna nema većinu u parlamentu.

Liberal-demokrate, koje su do sada bile u vladajućoj koaliciji sa laburistima, isključile su mogućnost dogovora sa SNP sve dok ta stranka teži ka nezavisnosti Škotske.

SNP planira da 2010. godine organizuje referendum o nezavisnosti Škotske.

Škotski parlament ima zakonodavne nadležnosti u oblasti obrazovanja, zdravstva, saobraćaja, ekonomskog razvoja i pravosuđa.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.