Na vakcinalnim punktovima u Novom Sadu, i dalje najveće interesovanje za treću dozu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Nov.2021, 19:06

Na vakcinalnim punktovima u Novom Sadu, i dalje najveće interesovanje za treću dozu

Postojeće mere donele su izvesno poboljšanje epidemijske situacije, ali one nisu dovoljne - kategorični su epidemiolozi iz medicinskog dela Kriznog štaba. Doktor Predrag Kon i doktor Branislav Tiodorović najavili su da će na sledećoj sednici insistirati na uvođenju 24-ovnih kovid propusnica, i zabrane novogodišnjih koncerata na trgovima, koji su, kako su istakli, ogroman epidemijski rizik.

Epidemijska situacija u zemlji je neznatno povoljnija, ali još uvek zabrinjavajuća. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Produženi jesenji školski raspust, ali i kovid propusnice, proizveli su željeni efekat.

"Ako gledamo Beograd, u osnovnim školama je registrovano 5 puta manje zaražavanja, ono što škole izveštavaju, a u srednjim 10 puta, znači, to ne može da se zanemari” izjavio je epidemiolo dr Predrag Kon.

Pad broja obolelih nije zanemarljiv, ali teško da će on dovesti do opuštenije situacije u crvenim zonama kovid bolnica.

"Ne verujem da će brojevi pasti do te mere da će opuštanje biti moguće. Ja, naprotiv, mislim bi možda neki mirniji period, koji nam možda sledi, mislim, realno je očekivati možda naredne dve do tri nedelje iskoristiti za neku bolju strategiju" navodi prof. dr Radmilo Janković, zamenik direktora Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu.

Najbolja strategija je i dalje masovna vakcinacija, prvom, drugom ili trećom dozom, i to 4 meseca nakon druge doze Sinofarmove, i 5 meseci nakon Fajzerove, Sputnjikove i Astra Zenekine vakcine. Nivo antitela nije pokazatelj kojim treba da se rukovodimo prilikom odabira vakcine ili doze.

"I oni koji su preležali kovid, i primili obe doze vakcine, ili jednu dozu vakcina, treba da prime i drugu dozu, oni koji su primili dve, treba da prime treću" kaže dr Ljiljana Sofronić Milosavljević, imunolog

A četvrtu dozu ćemo, sudeći prema najavama epidemiologa, primiti već na proleće, a sve je izvesnije da će se vakcinacija protiv koronavirusa obavljati svake godine. Do tada treba da se poveća broj prvih doza, a on se na svim većim vakcinalnim punktovima u zemlji udvostručio.

Nenad Vukas, koordinator vakcinacije u DZ “Novi Sad” ističe ”Prva doza se kreće ovih dana između 200 i 400, što je neki porast u odnosu na raniji period, ali time još nismo ovog momenta zadovoljni, trebalo bi daleko više do onih 80 posto očekivanih da se javi građana za prvu dozu”

Na vakcinalnim punktovima u Novom Sadu, i dalje je najveće interesovanje za treću dozu, koju je do sada primilo više od 73 hiljade Novosađana, ukupno je podeljeno 460 hiljada doza, od čega je pravo na vakcinaciju u Novom Sadu iskoristilo 10 hiljada stranih državljana.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.