Na udaru jakog ciklona: Najavljena kataklizma

Izvor: B92, 19.Feb.2024, 16:19

Na udaru jakog ciklona: Najavljena kataklizma

Zapadnu obalu Sjedinjenih Američkih Država zahvatio je novi ciklon, uz obilne padavine i jake vetrove.

Na udaru je veći deo saveznih država na zapadu, ali na najjačem udaru kao i prethodnih naći će se Kalifornija. Ciklon će u naredna 24 sata svojim centrom direktno da se obruši na severni deo Kalifornije.

U ovom času širom Kalifornije već pada veoma jaka kiša, na planinama i obilni sneg. U naredna 24 sata vrlo obilne padavine očekuju se širom Kalifornije. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Najobilnije kiše očekuju se uz obalu Pacifika, a mnoge predele pogodiće i grmljavinske oluje.

Očekuje se da u naredna 24 sata u mnogim predelima ove savezne države padne i više od 100 litara kiše po kvadratnom metru, uz opasnost od poplava i bujica. Snažne padavine i jake oluje zahvatiće i šire područje San Franciska i Los Anđelesa.

Ono što posebno zabranjiva jesu oluje na području Los Anđelesa, jer je ovo područje početkom februara pogodila serija snažnih nevremena, pri čemu je u Los Anđelesu palo oko 200 litara kiše po kvadratnom metru, na padinama planina i više, a sve je to dovelo do katastrofalnih poplava i bujica na širem području grada, uz srušene kuće i druge objekte, dok su ogromni talasi sa Pacifika rušili kuće duž obale.

Zemljište na ovom području je već natopljeno vodom, pa će nove padavine samo povećati opasnost od poplava i bujica. Inače, Los Anđeles bi u naredna dva dana mogao da dobije novih 50 do 100 litara kiše, tako da bi ovogodišnji februar mogao da donese ukupno 300 litara kiše, dok je prosečna količina padavina za celu godinu 360 litara. To znači da bi ovogodišni januar i februar u Los Anđelesu već doneli padavine koliko u proseku padne tokom cele godine. Sve ovo treba povezati i sa uticajem El Ninja, koji dovodi do razornih kiša i poplava na istočnoj obali Pacifika, odnosno duž pacifičke obale Severne i Južne Amerike.

Širom Kalifornije duvaće jaki vetrovi, povremeno i sa olujnim udarima. Duž Pacifika očekuju se olujni vetrovi od 100 km/h, uz visoke plimne talase koji će plaviti priobalna područja. I dok će veći deo Kalifornije biti pogođen jakim kišama, poplavama, bujicama i olujama, visoke planine pogodiće veoma obilni sneg.

Očekuje se da u Stenovitim planinama padne pola metra snega, čak i do 100 cm, a kako je u prethodnom periodu već bilo obilnih snežnih padavina, postojaće opasnost od lavina.

Najobilnije snežne padavine očekuju se na planinama okrenutim ka Pacifiku, ali će se olujni sistem prebaciti i preko visokih planina i do Nevade i donet obilni sneg planinskim predelima i ove savezne američke države.

Olujno vreme nad Kalifornijom potrajaće i narednih dana, a za vikend se očekuje obrušavanje novog ciklona sa Pacifika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.