Na stotine dece i dalje služi u vojsci u Kongu

Izvor: Blic, 20.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na stotine dece i dalje služi u vojsci u Kongu

Kongo i dalje mobiliše decu u vojsku, u kombinovanju snaga iz pobunjeničkih grupa u regularnu vojsku, dok se novoizabarna vlada bori da uspostavi kontrolu nad zemljom veličine Zapadne Evrope posle godina sukoba i zapuštenosti, saopštila je Međunarodna grupa za zašitu ljudskih prava Hjuman rajts voč.

Grupa za zaštitu ljudski prava Hjuman rajts voč iz Njujorka saopštila je da je 300 do 500 dece, među kojima ima i dece starih 13 godina, služi u kombinovanim vojnim brigadama u >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << vojsci u zabačenoj provinciji Severni Kivu u Kongu. Ta grupa je saopštila da je podatke dobila od lokalnih i međunarodnih radnika za zaštitu dece, ali nije objavila imena tih grupa.

"Šef vojske je naredio da se deca vojnici demobilišu, ali uprkos naređenju, ništa se ne događa”, izjavila je Aneke Van Vudenberg, istraživač Hjuman rats voča iz Londona. Prema njenim rečima, u jednom slučaju prošlog meseca, komandir brigade je izvukao šestoro dece iz vozila radnika za zaštitu dece. Njih troje su kasnije odveli pripadnici mirovnih snaga UN, dok je ostalo troje i dalje nestalo.

Zvaničnici vlade su saopštili da analiziraju optužbe da deca i dalje služe u vojsci i da nisu u mogućnosti ni da demantuju, ni da potvrde bilo kakve izveštaje dok se istraga ne završi. "Rekli smo da više neće biti dece u vojsci”, izjavio je Mauris Kanijama, savetnik ministra za informacije u Kongu. Portparol snaga UN Kemal Saiki rekao je da je prethodno itentifikovano 267 dece boraca u Severnom Kivuu, od kojih je 37 demobilisano prošle nedelje. "Znamo vrlo dobro da u nekim jedinicama i dalje imaju decu. To je raširena praksa i pokušavamo da je sprečimo”, rekao je Saiki.

Proces identifikacije i sklanjanje dece boraca počeo je u januaru. U međuvremenu, deca iz izbegličkih kampova u susednoj Ruandi izjavila su Hjuman ratjs voču da se regrutacija nastavlja u kampovima, izjavila je Van Vudenberg. Ona je protivljenje demobolizaciji pripisala osećaju nesigurnosti dela manjine etničke grupe Tutsi, kao i strahu od priznanja da se deca koriste u vojsci koje bi moglo da ih odvede do optužbi za ratne zločine.

Mineralima bogat Kongo zna za malo osim za diktaturu i rat otkad je dobio nezavisnost od Belgije 1960. Mirovni dogovor je doneo višepartijske izbore prošle godine i zemlja je u januaru dobila prvog demokratski izabranog lidera za više od 40 godina.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.