Na skupovimna protiv Džozefa Kabile u Kongu ubijeno 42 ljudi

Izvor: Blic, 22.Jan.2015, 14:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na skupovimna protiv Džozefa Kabile u Kongu ubijeno 42 ljudi

U demonstracijama održanim u DR Kongu protiv zakona kojim bi se omogućio ostanak predsednika Džozefa Kabile na vlasti, poginulo je 42 ljudi, saopštila je danas Međunarodna federacija za ljudska prava.

Ova organizacija procenjuje da je reagovanje kongoanskih bezbednosnih snaga na proteste tokom ove nedelje bilo "sasvim preterano i neproporcionalno".

Prema saopštenju vlade DR Konga (Kinšasa), u protestu je poginulo 15 ljudi, "uglavnom kriminalaca".

Nakon >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << trodnevnih protesta, zapadne države su apelovale na DR Kongo da izmeni sporne članove (o neophodnom cenzusu) predloženog izbornog zakona, o kojem bi senat te zemlje trebalo danas da glasa.

Opozicija i studenti koji predvode proteste, ističu kako bi za sprovođenje odredbi o cenzusu u ovoj siromašnoj zemlji veličine Zapadne Evrope bile potrebne godine, čime bi se Kabilin ostanak na vlasti produžio i posle 2016, kada mu ističe mandat.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.