Izvor: RuskaRec.ru, 26.Maj.2017, 18:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na obali Volge pronađena lobanja drevnog „čudovišta” duga metar i po

Međunarodna grupa paleontologa, među kojima i predstavnici Rusije, na obali Volge je pronašla ostatke ogromnog čudovišta.. Lobanja duga metar i po, ispostavilo se, pripadala je dosada nepoznatoj vrsti pliosaurusa, drevnih gmizavaca. Naučnici su to objavili u časopisu Current Biology.
Pliosaurusu su bili podvrsta pleziosaurusa sa kratkim vratom. bili su već dosta daleko od dinosaurusa i više su podsećali na savremene kornjače. Imali su četiri velika peraja, ogromnu glavu do dva >> Pročitaj celu vest na sajtu RuskaRec.ru << metra dužine, neverovatno snažne čeljusti i džinovske zube. Sve to ih je činilo opasnim grabljivicama. Pliosaurusi su lovili ribu, mekušce i druge stanovnike mora, prenosi Gazeta.Ru.
Oni su živeli pre 220 do 70 miliona godina. Ostaci su uglavnom sačuvani na teritoriji savremene Evrope, gde su nekada bila mora. Starost najnovijeg primerka je oko 130 miliona godina.

Nastavak na RuskaRec.ru...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RuskaRec.ru. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RuskaRec.ru. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.