Izvor: Blic, 23.Jan.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na nišanu 'Lavovi' i 'Tigrovi'

Na nišanu 'Lavovi' i 'Tigrovi'

SKOPLJE (FoNet, Beta) - Oko hiljadu naoružanih demonstranata, pripadnika elitne jedinice za brze intervencije 'Lavovi' i policijskog i vojnog rezervnog sastava, koji su juče ujutro blokirali izlaz iz Skoplja ka graničnom prelazu Blace, ka Kosovu, suprotstavili su se 'redovnim' policajcima u pokušaju da deblokiraju taj putni pravac. Kada su pripadnici 'Tigrova', druge specijalne jedinice, dobili naredbu da 'razbiju blokadu', demonstranti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su 'izvukli' najmanje dva teška mitraljeza i drugo teško naoružanje - dva ručna minobačača, koja su uperili prema policiji.

Odmah je usledilo zauzimanje pozicija po okolnim njivama i višeminutna neizvesnost kada su se na nišanu našli i jedni i drugi.

Policija je zatim dobila naredbu da se povuče na oko 30 do 40 metara, javlja Makfaks pozivajući se na izjavu portparola Ministarstva unutrašnjih poslova Mirjane Kontevske, koja je precizirala da su potom usledili pregovori.

Radio Skoplje je javio da je situacija veoma napeta, pa je specijalnim jedinicama policije upućena podrška u transporterima i pomoć iz helikoptera. Vojni i policijski rezervisti, pripadnici jedinice za brza dejstva poznati pod imenom 'Lavovi', blokirali su izlaz iz Skoplja u znak protesta što se ne rešava njihov status i druga socijalna pitanja. Iz makedonske vlade najavljivano je da će jedinica 'Lavovi', koja je formirana za vreme krize u Makedoniji 2001. godine, biti rasformirana, tako što će deo njenih pripadnika biti premešten u pograničnu policiju i u druge delove MUP-a, a da će deo biti otpušten jer ne ispunjavaju uslove za rad u toj jedinici.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.