Na komemoraciji u Blajburgu dozvoljena samo crkvena obeležja, u suprotnom sledi zatvorska kazna

Izvor: B92, 06.Maj.2019, 17:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na komemoraciji u Blajburgu dozvoljena samo crkvena obeležja, u suprotnom sledi zatvorska kazna

Austrija -- Počasni blajburški vod održao je konferenciju za novinare na kojoj je bilo reči o održavanju ovogodišnje komemoracije u Blajburgu 18. maja.

"Žalićemo se zbog promene režima održavanja komemoracije", najavio je danas na konferenciji za novinare Počasni blajburški vod.

"Što se tiče same organizacije i događaja, mi smo odlučili da će režim komemoracije organiziovati kao i proteklih godina, u skladu s austrijskim crkvenim propisima. Iako bismo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mogli doći sa zastavama i transparentima, odlučili smo doći samo s crkvenim obeležjima", rekao je Bože Vukušić, vođa predstavništva Počasnog blajburškog voda.

Poručio je svima koji dolaze na komemoraciju da se pridržavaju austrijskih zakona i pravila jer će policija rigorozno intervenisati, prenosi Dnevnik.hr.

Podsetio je kako je prošle godine bilo šestoro uhapšenih zbog ustaških obeležja te da su proveli po nekoliko meseci u austrijskim zatvorima.

"Dozvoljeno je samo crkveno obeležje i službena hrvatska zastava. Samim tim, bilo koje druge zastave, poput vojničkih zastava (time i HOS-a) su zabranjene."

Predsednik Nadzornog odbora Počasnog blajburškog voda Vladimir Šeks kazao je da je utvrđeno da se komemoracije odvijaju 'u skladu s propisima, dostojanstveno, u skladu sa onim što zahtevaju žrtve rata'.

"Usijanih, ludih glava ima i bilo ih je. Mere predostrožnosti će biti preduzete da se oni onemoguće i u saradnji s austrijskom policijom, tako da provokatori ne dođu do izražaja kako austrijska policija ne bi imala povoda za prekid komemoracije", rekao je Šeks.

Predsednik Nadzornog odbora tzv. PBV, Vladimir Šeks, pozvao je sve koji nameravaju da prisustvuju komemoraciji da se uzdrže od svega što asocira na ustaške simbole, povika, zastava i grbova, poručivši da je to nepoželjno i s civilizacijskog i hršćanskog stanovišta.

Austrijske lokalne vlasti donele su odluku po kojoj komemoracija Blajburškog voda ne spada u verska događaje i nad njom će biti primenjen Zakon o javnom okupljanju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.