Na jevrejski praznik Šavout: Arapkinja u kibucu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jun.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na jevrejski praznik Šavout: Arapkinja u kibucu

TEL AVIV - Kibuc Nir Elijahu u centralnom Izraelu primio je nedavno izraelsku Arapkinju Amal Karmije za člana, čime je ona postala prva Arapkinja i muslimanka, koja je ikada primljena u takvu jevrejsku zajednicu.

Karmije je ranije živela u arapskom mestu Kalansuva, a svoja dva sina je slala u obadnište u kibucu. Kasnije se zaposlila tamo kao medicinska sestra i nekoliko godina posle počela da živi u Nir Elijahuu. Sada je zajedno sa svojim sinovima i još pet porodica postala >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << član kibuca.

Cionističke komune

Neta Beri, koja je u kibucu zadužena za prijem novih članova, upozorava da se ne radi o političkom aktu, niti početku nekog trenda. "Mi je volimo i sretni smo što će živeti s nama, ali nismo mislili da to postane neki simbol. Ona je otvorena i sposobna da živi s nama. Na nesreću, neće biti mnogo takvih primera", rekla je Beri.

Daniel Gavron autor knjige "Kibuc: Buđenje iz utopije" slaže se da će prihvatanje Arapkinje u kibucu pre biti izuzetak nego pravilo. "Kibuci su uvek bili veoma cionističke jevrejske komune. Levičari su pokušali da ohrabre Arape da izgrade kibuce za sebe - ali ih nikad nisu primali. Svrha je bila da se stvori jevrejska radna klasa", kazao je Gavron.

Amal Karmije je postala član kibuca na jevrejski verski praznik Šavuot koji tradicionalno predstavlja prihvatanje Jevreja kao naroda.

U kibucu Nir Elijahuu inače ima još nekoliko stanovnika koji nisu Jevreji.

Novac nije (više) zabranjen

Prvi kibuci nastajali su još početkom 20. veka, četiri decenije pre stvaranja Izraela 1948. godine. Osnivači su bili uglavnom mladi jevrejski pioniri iz istočne Evrope koji su došli da žive na teritoriji svoje drevne domovine i započnu život na novi način.

Od tada su kibuci pretrpeli mnoge promene i sada ih ima oko 270 širom Izraela i u njima živi oko 130.000 ljudi, odnosno samo 2,5 posto stanovništva zemlje.

U kibucima ranije nije bilo novca, a sada se isplaćuju različite zarade i plaćaju usluge. Taj proces ne smatra se znakom nestajanja kibuca, već sposobnosti da se promene.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.