Izvor: RTS, 18.Jul.2021, 17:41

Na godišnjem hodočašću u Meki 60.000 ljudi

Muslimanski hodočasnici vakcinisani protiv kovida 19 okupili su se na godišnjem hodočašću u Saudijskoj Arabiji, koja već drugu godinu zabranjuje dolazak vernika iz inostranstva zbog pandemije koronavirusa.
Odeveni u belo i sa kišobranima kojima se štite od sunca, 60.000 saudijskih državljana i stanovnika obavlja obred, koji su muslimani dužni da obave jednom u životu ako to mogu sebi da priušte, dok je 2019. to učinilo oko 2,5 miliona ljudi.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
"Molim Boga da zaustavi koronavirus, to nas je jako uplašilo i učinilo situaciju veoma teškom", rekao je palestinski hodočasnik Hasan Jabari.
S obzirom na koronavirus, vlasti su ograničile pristup tako da je omogućen samo hodočasnicima od 18 do 65 godina koji su u potpunosti vakcinisani protiv i ne boluju od hroničnih bolesti.
Roboti se koriste za dezinfekciju Velike džamije u Meki i njenog dvorišta, a takođe i za distribuciju boca vode zamzam, koja se ispumpava iz svetog bunara u Meki, a sve s cilje da se smanji interakcija među ljudima i obezbedi fizičko distanciranje.
Termalne kamere na ulazima u Veliku džamiju kontrolišu temperaturu hodočasnika.
Za hodočasnike je obezbeđeno oko 3.000 električnih kolica, koja takođe nose narukvice za elektronsku identifikaciju povezane na GPS.
Male grupe hodočasnika sa maskama na licu od subote kruže oko Kabe - kamene građevine koja je najsvetija u islamu i pravac u kojem se muslimani moraju moliti - dok zdravstveni radnici nadgledaju njihova kretanja.
Potom će se uputiti do Mine, 7 kilometara severoistočno od Velike džamije u Meki, gde će provesti dan u molitvi pre nego što će se uputiti na planinu Arafat, gde je prorok Mohamed održao poslednju besedu.
Na raspolaganju je oko 500 zdravstvenih volontera koji nude medicinsku pomoć, a postavljena su 62 ekrana za emitovanje poruka o poštovanju mere i držanju distance na različitim jezicima.
Tokom godina kraljevstvo je potrošilo milijarde dolara na to da jedno od najvećih verskih okupljanja na svetu učini sigurnijim. Saudijskoj Arabiji dobija veliku zaradu od boravka vernika, prevoza, taksi i poklona.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Na hodočašću u Meki 60.000 ljudi, dozvoljeno samo vakcinisanima

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 18.Jul.2021

Muslimanski vernici vakcinisani protiv COVID-19 okupili su se u nedelju na godišnjem hodočašću u Saudijskoj Arabiji, koje već drugu godinu zabranjuje dolazak vernicima iz inostranstva zbog pandemije. Odeveni u belo i noseći kišobrane kojima se štite od sunca, oko 60.000 saudijskih državljana...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.