Izvor: B92, 07.Avg.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na današnji dan, 7. avgust

Umrli Žakar, Stanislavski, Hardi i Trailović, rođeni Stanojević i Mata Hari, ubijeni Rosi i Fratači

1830. Skupština Francuske izabrala Luja Filipa za kralja Francuske pošto je Šarl X prisiljen da abdicira u Julskoj revoluciji. Novi kralj postao poznat kao kralj-građanin.

1834. Umro francuski izumitelj Žozef Mari Žakar. 1801. izumeo mehanički tkački razboj, nazvan Žakarova mašina.

1858. Kraljica Viktorija za prestonicu britanskog dominiona Kanade >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odabrala Otavu.

1859. Rođen srpski glumac Ilija Stanojević, Čiča Ilija, najpopularniji komičar svog vremena. Napisao komediju "Dorćolska posla", a s Jankom Veselinovićem komediju s pevanjem "Potera".

1876. Rođena holandska igračica Margareta Gertruda Zele, poznata kao Mata Hari. Pod sumnjom da je nemačka špijunka, Francuzi je streljali u oktobru 1917. Ime Mata Hari, Jutarnje oko, uzela dok je živela na Javi, pre I svetskog rata.

1895. Otvorena prva međunarodna izložba moderne umetnosti u Veneciji, koja se od tada održava svake druge godine, Venecijanski bijenale.

1912. Rusija i Japan potpisali sporazum o podeli interesnih sfera u Mongoliji i Mandžuriji.

1938. Umro ruski pozorišni glumac, teatrolog i reditelj Konstantin Stanislavski, osnivač Hudežestvenog teatra u Moskvi 1898.

1942. Iskrcavanjem američkih pomorsko-desantnih snaga na ostrvo Gvadalkanal, u grupi Solomonskih ostrva, počela saveznička ofanziva na Pacifiku u II svetskom ratu.

1947. Ekspedicija norveškog etnologa Tora Hejerdala na splavu Kontiki stigla, posle 101 dana plovidbe od Perua, na arhipelag Tuamotu u Polineziji.

1957. Umro američki filmski glumac Oliver Hardi. S partnerom Stenom Lorelom igrao u više od 100 filmskih komedija o Stanliju i Oliju, snimljenih od 1926. do 1950.

1959. Američki satelit Eksplorer 6 lansiran iz Kejp Kaneverala. Prvi satelit koji je poslao fotografije Zemlje iz svemira.

1960. Obala Slonovače proglasila nezavisnost od Francuske.

1960. Predsednik Kube Fidel Kastro objavio odluku o nacionalizaciji svih kompanija SAD na Kubi.

1964. Proglašena Narodna Republika Kongo.

1989. Umrla srpska pozorišna rediteljka Mira Trailović. Osnovala avangardno beogradsko pozorište Atelje 212, 1956, i Beogradski interencionalni teatarski festival. Kao rediteljka beogradskoj publici predstavila najznačajnija imena svetske pozorišne avangarde.

1990. Afrički nacionalni kongres Nelsona Mendele odustao, posle 29 godina, od oružane borbe protiv vlasti bele manjine u Južnoj Africi. Vlada te zemlje zauzvrat prihvatila razgovore o okončanju sistema aparthejda.

1995. Najmanje 20 ljudi poginulo u ekspoloziji bombe koju je u zgradi Vlade u Kolombu, u Šri Lanki, aktivirao jedan tamilski pobunjenik, bombaš-samoubica.

1996. U Atini se sastali predsednici Srbije i Hrvatske Slobodan Milošević i Franjo Tuđman i dogovorili da se normalizuju odnosi Jugoslavije i Hrvatske. Sporazum ozvaničen 23. avgusta.

1997. Ministar inostranih poslova Kambodže Ung Huot formalno preuzeo dužnost prvog premijera, zamenivši zbačenog princa Norodoma Ranarita.

1997. Ilegalna organizacija kosovskih Albanaca Oslobodilačka vojska Kosova preuzela odgovornost za niz oružanih napada na policijske stanice na Kosovu i pozvala Albance na Kosovu da podrže oružanu pobunu protiv srpske vlasti.

1998. U eksploziji dva automobila-bombe u ambasadama SAD u Keniji i Tanzaniji poginulo više od 200 osoba, povređeno više od 5.000. Odgovornost preuzela do tada nepoznata grupa Islamska armija za oslobođenje svetih mesta.

1999. U Brčkom, u Bosni i Hercegovini, održan Rok maraton 1999, na kom su se prvi put od raspada SFRJ i rata okupile rok-grupe iz bivših jugoslovenskih republika. Koncert najavljen kao skup visokog rizika, incidenata nije bilo.

2000. Na Korzici, iz zasede, ubijeni osnivač glavne gerilske grupe na tom ostrvu Žan Mišel Rosi i njegov saradnik Žan Klod Fratači.

2000. Grupa američkih i švajcarskih naučnika saopštila da je otkrila devet planeta koje se kreću u orbiti van Sunčevog sistema, što je od značaja za napore naučnika da otkriju život na nekom drugom mestu u kosmosu.

2001. Vlada Filipina i muslimanska separatistička grupa Islamski oslobodilački front Moro potpisali primirje, kao korak ka tome da se okončaju višedecenijske borbe na jugu Filipina.

2002. Međunarodni monetarni fond dodelio 30 milijardi dolara Brazilu da bi se sredila ekonomska situacija u toj zemlji.

Najveća finansijska pomoć koju je MMF dao nekoj državi.

2003. Sud u Dablinu osudio lidera Prave IRA, odmetničke frakcije Irske republikanske armije, Majkla Mekevita na 20 godina zatvora zbog organizovanja bombaškog napada u gradu Oma u Severnoj Irskoj, u avgustu 1998, gde je poginulo 29 osoba, a više stotina povređeno.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.