Izvor: B92, 11.Avg.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na danasnji dan - 11. avgust

1456 - Umro je ugarski vojskovodja Janos Hunjadi. Kao erdeljski vojvoda uspesno je ratovao protiv Turaka, a 1456. doprineo je razbijanju turske opsade Beograda. Neposredno posle toga umro je od kuge u Zemunu. U srpskim narodnim pesmama spominje se kao Sibinjanin Janko.

1707 - Svedska i Pruska potpisale su sporazum "Vecna alijansa" kojim su se obavezale na medjusobnu vojnu ispomoc u slucaju napada trece zemlje.

1712 - Ugovorom u Argauu, kojim je garantovana dominacija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << protestantskih nad rimokatolickim kantonima, okoncan je gradjanski rat u Svajcarskoj.

1858 - Rodjen je holandski lekar Kristijan Ajkman, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 1929, pronalazac uzroka bolesti beri-beri. Nobelovu nagradu je dobio za otkrice vitamina B.

1863 - Uspostavljen je protektorat Francuske u Kambodzi.

1919 - Umro je americki industrijalac skotskog porekla Endru Karnegi, koji je veliko bogatstvo ulozio u dobrotvorne svrhe, najcesce u osnivanje javnih biblioteka u SAD i Velikoj Britaniji. Karnegijeva zaduzbina je 1926. sa 100.000 dolara pomogla izgradnju Univerzitetske biblioteke u Beogradu.

1935 - U Nemackoj su pocele masovne demonstracije nacista protiv Jevreja.

1952 - Princ Husein proglasen je za kralja Jordana nakon sto je, zbog senilnosti, svrgnut s prestola njegov otac Talal.

1954 - Formalnim proglasnjem mirovnog sporazuma, u Indokini je okoncan rat koji su vise od sedam godina protiv francuske kolonijalne vlasti vodili Vijetnam, Laos i Kambodza. Francuska i SAD su potom, u Savetu bezbednosti UN, vetom sprecile prijem Severnog i Juznog Vijetnama u svetsku organizaciju.

1956 - U automobilskoj nesreci poginuo je americki slikar Dzekson Polok, zacetnik i najistaknutiji predstavnik apstraktnog eksresionizma.

1960 - Africka drzava Cad stekla je nezavisnost od Francuske.

1966 - Sporazumom potpisanim u Dzakarti okoncana su trogodisnja neprijateljstva Indonezije i Malezije.

1969 - Predsednik Zambije Kenet Kaunda nacionalizovao je rudnike bakra, kljucnu privrednu delatnost, koja je donosila vise od 50 odsto nacionalnih prihoda.

1990 - Partija Slobodnih demokrata (FDP) zapadnonemackog ministra inostranih poslova Hansa Ditriha Gensera ujedinila se sa istocnonemackim liberalima formirajuci prvu pan-nemacku politicku partiju od podele Nemacke posle Drugog svetskog rata.

1996 - Umro je ceski dirigent i kompozitor Rafael Jeronim Kubelik, koji je sa 20 godina, 1934, debitovao kao dirigent Ceske filharmonije. Otisao je u izbeglistvo kada su komunisti dosli na vlast 1948, a u domovinu se vratio 1990. da bi dirigovao koncertom kojim je otvoren Praski prolecni muzicki festival.

1999 - Potpuno pomracenje sunca zahvatilo je delove Evrope, Bliskog istoka i Azije. Totalno pomracenje sunca moglo je da se prati i iz Jugoslavije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.