Na Meksiko se obrušio uragan veličine Teksasa

Izvor: Blic, 22.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na Meksiko se obrušio uragan veličine Teksasa

Uragan Din koji je preksinoć prerastao u oluju pete, najjače kategorije, svom snagom se obrušio na meksičko poluostrvo Jukatan praćen vetrovima brzine od 250 kilometara na sat, noseći sve pred sobom. Osim u Meksiku, stanje neposredne opasnosti proglašeno je još i u Hondurasu, Belizeu i Gvatemali.

Na desetine hiljada turista iz čuvenog meksičkog letovališta Kankun je evakuisano, a meteorolozi su procenili da je monstruozna oluja veličine države Teksas. Din je do dolaska na >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << meksičku obalu u regionu Kariba usmrtio 12 osoba, a neposredno pre dolaska na Jukatan dobio je na snazi, zbog čega zvaničnici strahuju od katastrofalnih posledica. Uragani pete, najjače kategorije na Safir-Simpsonovoj skali podižu talase na visinu od tri metra, nose krovove kuća i čupaju drveće iz korena. Ovo je tek treći uragan pete kategorije otkada je počelo njihovo praćenje sredinom 20. veka.

Uragan je, prema izveštajima meteorologa, juče u toku popodneva oslabio na treću kategoriju kada se našao iznad kopna.

Meksičke vlasti su pozvale stanovništvo koje se nije evakuisalo da se pripremi na „ekstremno opasnu oluju". Prema izveštajima medija, čuveno meksičko letovalište Kankun juče pre podne bilo je gotovo potpuno pusto, pošto su stanovnici i turisti po skloništima, a slična situacija je zabeležena i u drugim delovima poluostrva Jukatan. Dolazak uragana najavila je kiša i pojačan vetar.

Andrea Montalvo, iz TV stanice „Telemundo", kaže da je uragan izazvao haos u gradu Četumal na Jukatanu.

„Većina hotela i domova nije dobro pripremljena za dolazak ovako snažnog uragana. Svakih desetak minuta čujemo kako se lome prozori, a turisti u panici napuštaju sobe. Mnogi su otišli u unutrašnjost, na više predele i sklonili su se u škole."

Predsednik Meksika Filipe Kalderon je zbog uragana skratio posetu Kanadi, gde je prisustvovao samitu lidera zemalja Severne Amerike.

„Odlučio sam da skratim posetu Kanadi i lično se angažujem na rukovođenju zaštite građana u slučaju katastrofe", rekao je Kalderon.

On je naredio i angažovanje 4.000 vojnika u regionu.

Procenjuje se da je oko 20.000 turista ostalo u hotelima Kankunu. Oni su smešteni u zaštićenim hotelima ili skloništima koje čuva policija. Meksička naftna korporacija „Petroleos de Mehiko" zatvorila je sve svoje ploveće platforme u Meksičkom zalivu i evakuisala više od 14.000 radnika, što će joj doneti gubitak od 2,7 miliona barela nafte i oko 73,5 miliona kubnih metara gasa dnevno.

Nižim priobalnim područjima prete velike poplave. Osim jakih vetrova stanovništvu prete i odroni. Očekuje se da će uragan doneti padavine od 50 centimetara po metru kvadratnom. Meteorolozi procenjuju da će uragan nastaviti da se kreće ka obali SAD, na putu ka Teksasu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.