Na Jamajci 49 poginulih

Izvor: S media, 26.Maj.2010, 17:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na Jamajci 49 poginulih

Broj poginulih tokom četiri dana nasilja u glavnom gradu Jamajke, Kingstonu, povećan je danas na 49, od kojih su 44 civili, prenele su agencije.

Ombudsman Jamajke, biskup Hiro Bler izjavio da je prebrojao 44 tela ubijenih civila u Zapadnom Kingstonu u napadu snaga bezbednosti na uporište narkobosa.

Ombudsman je posetio sirotinjski kvart Tivoli gardens u Kingstonu u koji su upali u ponedeljak vojnici i policija u potrazi za Kristoferom Koukom zvanim "Dudus" čije >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << izručenje traže SAD zbog trgovine

drogom i oružjem. Tokom operacije je uhapšeno 211 osoba.

Premijer Brus Golding je izjavio da je vlada odlučna da nastavi ofanzivu protiv bandi. Smatra se da je situacija u zemlji posledica korumpiranog političkog sistema u kome su političari i kriminalne grupe već dugo saveznici u podeli vlasti, navele su agencije.

Jedan vojnik i sedam pripadnika bezbednosnih snaga su ranjeni kada su snage reda ušle u Zapadni Kingston u potrazi za kumom Kristoferom Koukom koji je u bekstvu.

Ministar odbrane Jamajke Dvajt Nelson je izjavio juče da su vojnici, u saradnji sa policijom, srušili barikade oko predgradja Kingstona i da pretražuju svaku kuću u potrazi za Koukom. "Svrha operacije je izvršavanje zahteva za ekstradiciju i pritvaranje Kouka da bi mogao da se pojavi pred sudom", rekao je Nelson.

U pojedinim delovima Kingstona na snazi je vanredno stanje, uvedeno kada je napadnuto nekoliko policijskih stanica zbog odluke premijera Goldinga da omogući izručenje Kouka.

Kristofer Kouk uživa podršku velikog broja siromašnih stanovnika Kingstona. Oni ga vide kao dobročinitelja koji obezbedjuje novac za život njihove dece i spremni su da ga zaštite po svaku cenu.

SAD smatraju da je Kouk jedan od najopasnijih svetskih narkobosova i ukoliko bude osudjen po optužnici koja je protiv njega podignuta u Njujorku, preti mu kazna doživotnog zatvora. Njegovom klanu se pripisuje umešanost u brojna ubistva na Jamajci i u SAD.

Do prvih nereda došlo je prošle sedmice, kada je premijer Golding, posle devet meseci odbijanja, izjavio da je spreman da izruči Kouka Sjedinjenim Američkim Državama.

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Jamajka: Više od 40 poginulih u sukobima s policijom

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 26.Maj.2010

U sukobima policije i pristalica osumnjičenog za trgovinu drogom Cristopher Cokea koji u glavnom gradu Jamajke, Kingstonu, traju od prošloga tjedna, poginulo je najmanje 44 ljudi, saopćile su danas tamošnje vlasti. Sukobi su izbili u nedjelju, poslije odluke premijera Bruca Goldinga da Cokea kojeda...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.