NIŠTA NIJE KAKO IZGLEDA: Iza maske slatke engleske bakice krio se superšpijun KGB!

Izvor: Kurir, 20.Jul.2014, 18:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NIŠTA NIJE KAKO IZGLEDA: Iza maske slatke engleske bakice krio se superšpijun KGB!

Melita Norvud je bila obaveštajac iz ubeđenja; celih 35 godina dostavljala je Sovjetskom Savezu najčuvanije britanske nuklearne tajne

LONDON - Svoje poslednje dane engleska bakica Melita Norvud provela je u miru stana na trećem spratu zgrade okružene živopisnim cvećem i lepim drvećem, kuvajući nenadmašan pekmez sve do samog kraja u 93. godini; pre dve nedelje ispostavilo se da je ta mila starica imala šifrovano ime Hola i da je bila jedan od najubojitijih špijuna sovjetskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << KGB.

Celih 35 godina ona je Sovjetskom Savezu uredno i tačno dostavljala najčuvanije britanske nuklearne tajne, koje su omogućavale komunističkoj imperiji da drži korak sa Zapadom kad je reč o tehnologiji pravljenja atomskih bombi, piše Dejli mejl.

Pre dve nedelje, nekih devet godina posle njene smrti, otvorena je za javnost Arhiva Mitrohin, u kojoj su sakupljena strogo čuvana dokumenta SSSR-a. Ta arhiva dospela je u Britaniju još 1992, kada je major KGB Vasilij Mitrohin prebegao u Britaniju i doneo tamo šest kofera tajnih dokumenata. Među njima su bili dosijei 200 Britanaca agenata KGB-a.

O bakici Meliti Norvud, iliti agentu Holi, moglo se tu pročitati da je uzor stabilnosti. Njen KGB supervizor opisao ju je kao "odanog, pouzdanog i disciplonovanog agenta", koji je poslao veliki broj veoma važnih informacija.

Gospođa Norvud nije ni izdaleka podsećala na fatalnu Matu Hari. Zapravo, bila je savršeni špijun: živela je povučeno u predgrađu Londona sa suprugom Hilarijem, profesorom matematike i hemije, u bašti je uzgajala povrće, a u kući ćerkicu Anitu. Radila je dosadan činovnički posao u Kancelariji za istraživanje obojenih metala.

Bar na prvi pogled. Međutim, iza ovog dosadnog imena krila se kompanija uključena u važna istraživanja; u njenom domenu bila su strogo čuvana dokumenta britanske vlade o upotrebi uranijuma, što je neizostavni deo projekta atomske bombe. Melita se 1937. zaposlila kao službenica u toj kompaniji.

Очаровательная английская старушка оказалась одним из лучших агентов КГБ http://t.co/yh49VjrBiJ pic.twitter.com/O4LbCVDK9O

U to vreme već je bila "regrutovana" u KGB; otac joj je bio izbeglica iz Letonije, pa je imala izvesnu "podlogu". Njeni slavni špijunski dani počinju 1944, kad postaje sekretarica direktora firme. Imala je pristup informacijama od vitalne važnosti za britanski program atomskog oružja. Ništa joj nije bilo na putu.

Njen suprug je sve vreme znao da je ona KGB špijun, ali izgleda da mu to nije smetalo.

Njena ćerka Anita ostala je u šoku kad se saznalo čime joj se majka bavila.

"Šta god da je uradila, ja je volim. Bila je divna osoba, veoma snažna i nije imala ni trunčice materijalizma",

Hola je preminula 2005. godine. Do kraja je čvrsto verovala da je radila pravu stvar.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.