NEMA PREŽIVELIH Šest zemalja traga za egipatskim avionom i telima putnika, u avionu pre pada detektovan DIM

Izvor: Blic, 21.Maj.2016, 09:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"NEMA PREŽIVELIH" Šest zemalja traga za egipatskim avionom i telima putnika, u avionu pre pada detektovan DIM

Avioni i brodovi iz Egipta i još pet zemalja nastavili su danas da pretražuju šire područje Sredozemnog mora kako bi pronašli ostatke aviona kompanije "Idžipter", koji se srušio sa 66 putnika i članova posade. Kako se navodi, delovi olupina su pronađeni 290 kilometara severno od mediteranskog grada Aleksadrije. Francuska agencija za bezbednost vazdušnog saobraćaja saopštila je danas da je na nekoliko mesta u kabini aviona egipatske avio kompanije detektovan dim nekoliko minuta pre >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nego što se letelica srušila, ali uzrok pada je i dalje nepoznat.

Timovi tragaju za delovima olupina aviona "erbas A320", među kojima su i crne kutuje koje bi, kako navodi AP, mogle da budu od ključnog značaja za otkrivanje uzroka pada aviona.

Pročitajte još

Podaci iz automatskog sistema koji razmenjuje sa službama na zemlji podatke iz aviona pokazuju da se pre samog pada aviona "Idžipt era" uključio detektor za dim, javio je Si-En-En.

Francuska agencija za bezbednost vazdušnog saobraćaja saopštila je danas da je egipatski avion, na liniji Pariz-Kairo, koji se srušio u more sa 66 putnika i članova posade, emitovao automatske poruke koje ukazuju da je u letelici pre pada bilo dima.

To je potvrdio i avijacioni stručnjak Tim van Beveran za Dojče vele, rekavši da je "u avionu izbio požar".

Sistem je, ocenio je, poslao veoma jasne poruke.

"Detektovan je dim u toaletu. Minut kasnije, detektovan je dim u odeljku za elektroniku. Dva minuta kasnije, sve jedinice za kontrolu leta otkazuju", objasnio je on.

Ističe se da je sistem u 02:26 po lokalnom vremenu pokazao da je u toaletu Erbusa A320 bilo dima. Minut kasnije oglasio se alarm zbog dima. Poslednja poruka ACARS sistema bila je u 02:29, navode na tom sajtu, a avion je nestao sa radara u 02:33.

Filip Baum, urednik časopisa koji se bavi bezbednosti aviona rekao je za BBC da tehničke greške ne mogu da se otpišu kao uzrok nesreće.

“Bilo je podataka o dimu u toaletu aviona i za tri minuta sistemi aviona su se ugasili tako da, znate, to ukazuje da verovatno nije reč o otmici, da nije bilo borbe u kokpitu, već da se nešto zapalilo na avionu”, navodi Baum.

Kako kaže, da li je bio požar, pregorelo kolo ili da li je bomba eksplodirala, ne znamo.

Jedan američki zvaničnik je, međutim, okarakterisao izveštaj kao nepotrvrđenu glasinu, navodi agencija.

Timovi koji tragaju za olupinom aviona "Idžipt era" u Sredozemnom moru pronašli su juče kod obale Aleksandrije deo tela, sedišta i kofere, a dok istražitelji nastoje da otkriju uzrok pada "erbasa A320", evropski bezbednosni zvaničnici saopštavaju da među putnicima nema imena osoba sa listi poznatih terorista.

Egipatsko Ministarstvo za civilnu avijaciju potvrdilo je da su pronađeni ljudski ostaci za koje se veruje da pripadaju putnicima "Idžipt era" koji se srušio u Sredozemno more na letu iz Pariza za Kairo.

Za sada nema čvrstih dokaza zašto je avion nestao sa radara, naglo skrenuo i srušio se.

Istražitelji sumnjaju da je u pitanju teroristički napad, ali nijedna džihadistička grupa nije preuzela odgovornost za obaranje aviona.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Potraga za egipatskim avionom, još uvek nepoznat uzrok pada

Izvor: RTS, 21.Maj.2016

Avioni i brodovi iz Egipta i još pet zemalja nastavili su da pretražuju šire područje Sredozemnog mora kako bi pronašli ostatke aviona kompanije "Idžipt er", koji se srušio sa 66 putnika i članova posade. Radijus potrage sužen na 64 kilometra. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.