Izvor: Blic, 12.Okt.2016, 21:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NEDUŽNA DECA ALEPA Zašto su ugašeni životi ovih devet mališana

Nor Mohamed Saed Kadek imala je svega devet meseci kada je poginula u majčinim rukama. Sondosa Miki pokušavala da kupi sveće za svoju porodicu kada je ubijena. Mutija Arbaš (11) izdahnula je ležeći u ruševinama pored svog petomesečnog brata.

Ovo su samo neka od 114 dece koja su poginula u istočnom Alepu nakon što SAD i Rusija nisu uspele da održe primirje. SZO ističe da je od tog 23. Septembra ubijeno 406 civila.

Iza tih bezličnih brojki, svaka žrtva ima >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << svoju priču. Ovo je devet njih, koje je sakupio i objavio "NBC".

1. Sondosa Miki (10)  živela je sa porodicom u kući bez struje. Kada im je ponestalo sveća, devojčica je otišla da kupi nove, ali se nikada nije vratila kući. Put joj je presekla barel bomba koja je pala s neba. Za one koji ne znaju, to su bombe punjene naftom i šrapnelima, koje se bacaju iz helikoptera.

"Volela je život. Uvek je bila nasmejana. Jedino što je želela je da se rat završi i da se ponovo vrati u školu", rekao je jedan od rođaka.

2. Amina Šarfu (4) ubijena je istok dana kad i Sandosa, napadom rakete na četvrt al-Majsar u Alepu.

3. Dan kasnije, život je izgubila devetomesečna Nor Mohamed Saed Kadek, koja je ubijena u majčinom naručju. Rođaci kažu da je nesrećna žena sa ćerkom u rukama išla da kupi mleko.

- Tek što su prošle kroz park koji vodi do jedine prodavnice u toj četvrti, na njih je pala bomba – rekao je rođak.

4. Barel bomba pogodila je kuću Mutije Arbaš (11), koja je ubijena sa majkom i bratom.

"Mutija je bila osetljiva devojčica. Kad god bi čula da je neko od dece ubijen u napadima, plakala bi danima. Svakodnevno je živela u strahu, konstantno pitajući majku šta će se desiti ako ona bude sledeća", rekla je njena komšinica na "NBC".

5. Mutijin brat Ali Arbaš imao je samo pet meseci.

6. Među decom ubijenom 26.septembra je i Šad Ahmad (11). Devojčica je samo tri dana ranije morala da pređe u jedno od skloništa, jer je raketa uništila njenu porodičnu kuću i usmrtila joj oca.

- Bila je divna devojčica, prepametna. Sanjala je da postane lekar jednog dana – rekla je njena tetka.

7. Dva dana kasnije, 28.septembra, život sedmogodišnjeg Huseina Kasomeha prekinula je bomba koja je pogodila naselje Bab al-narab.

- Bio je toliko drag dečak. Hteo je da bude veterinar, obožavao je životinje – rekla je Huseinova majka.

KOME SU OVA DECA KRIVA? Užasni prizori devojčice stradale od BOMBI (UZNEMIRUJUĆ SADRŽAJ)

8. U istom kvartu u kom je ubijen Husein stradala je i trogodišnja Širin Kasuma.

9. Eman Mohamed se igrao sa bratom i sestrom kada je raketa pogodila deo Alepa, al-Šar. Svo troje ubijeni su na licu mesta.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.