NATO slučajno otkrio mesta na kojima se čuva američko nuklearno oružje

Izvor: Vostok.rs, 17.Jul.2019, 07:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO slučajno otkrio mesta na kojima se čuva američko nuklearno oružje

U izveštaju Parlamentarne skupštine NATO-a slučajno su osvanule informacije o tačnim mestima gde se čuva američko nuklearno oružje, prenosi „Vašington post“. U aprilu je objavljen izveštaj kanadskog člana Odbora za odbranu i bezbednost Parlamentarne skupštine NATO-a pod nazivom "Nova era nuklearnog suzbijanja? Modernizacija, kontrola naoružanja i savezničke nuklearne snage", ali je potom uklonjen. U dokumentu se navodi da u Evropi ima oko 150 američkih nuklearnih bombi.
Juče je izveštaj objavio belgijski "De Morgen".
Publikacija navodi da su "bombe pohranjene u šest američkih i evropskih baza: Klajne Brogel u Belgiji, Buhel u Nemačkoj, Aviano i Gedi-Tore u Italiji, Volkel u Holandiji i Indžirlik u Turskoj". List navodi i da je prošle sedmice objavljena i konačna verzija izveštaja, ali bez lokacija američkih nuklearnih raketa.
Autor izveštaja, Džozef Dan, rekao je da su sve informacije u dokumentu "materijali iz javnih izvora".
Izvor iz NATO-a, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je da to "nije zvanični" dokument saveza. Ipak, mnogi mediji su taj izveštaj doživeli kao potvrdu činjenice koja je odavno poznata. Članak u izdanju "De Morgena" objavljen je pod naslovom: "Konačno, crno na belo: u Belgiji postoji američko nuklearno oružje", prenose RIA Novosti

Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NATO slučajno objavio tačne lokacije 150 nuklearnih bojevih glava u Evropi

Izvor: B92, 17.Jul.2019

U izveštaju Parlamentarne skupštine NATO-a slučajno su osvanule informacije o tačnim mestima gde se čuva američko nuklearno oružje, piše "Vašington post"...Ovaj izveštaj objavljen je još u aprilu pod nazivom "Nova era nuklearnog obuzdavanja?", međutim ubrzo nakon izlaska u javnost on je obrisan,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.