Izvor: Politika, 30.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO odustao od uslovljavanja

INTERVJU

Nisu baš svi bili ubeđeni da će sa samita lidera NATO u Rigi i Srbiji biti upućen poziv da pristupi Partnerstvu za mir. U međunarodnoj javnosti je već bilo mnogo pritisaka na Beograd da prvo ispuni svoju "hašku obavezu" i isporuči generala Ratka Mladića, pa će tek onda moći da računa na nastavak procesa njenih evroatlantskih integracija (što znači i "odmrzavanje" pregovora sa EU o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju). Jedan od onih koji su ipak verovali u >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pozitivnu odluku bio je dr Branislav Milinković, ambasador Srbije pri NATO-u u Briselu.

• Takoreći do poslednjeg trenutka nije bilo izvesno da li će Srbija biti pozvana da pristupi Partnerstvu za mir, s obzirom da su se tome protivile SAD, Velika Britanija, Francuska i još neke moćne članice NATO. Kako je došlo do promene njihovog stava?

– Neke druge zemlje su ih ubedile da prijem Srbije u Partnerstvo ne treba da bude posmatrano kao "nagrada" za ispunjavanje obaveza prema haškom tribunalu, već kao sredstvo koje će pomoći reformama u Srbiji, produbiti njenu saradnju sa NATO i ojačati stabilnost u regionu.

• U toj grupi od petnaestak zemalja, naklonjenih ulasku Srbije u Partnerstvo, bile su, koliko nam je poznato, Norveška, Mađarska, Češka, Poljska, Slovačka, Slovenija, Italija, Grčka...

– Ja bih posebno istakao angažman Norveške, koja je formalno naša "kontakt zemlja" za NATO. Ona je od početka bila veoma aktivna i izuzetno je doprinela povoljnom razvoju događaja.

• Šta je, po Vama, bio prelomni trenutak kad je među članicama NATO počeo da se menja stav prema ulasku Srbije u Partnerstvo?

– Dugo su naš predsednik, premijer i ministar spoljnih poslova vodili živu diplomatsku aktivnost u tom smeru, a naročito posle letošnje posete predsednika Srbije Borisa Tadića sedištu alijanse u Briselu usledila je i znatno intenzivnija aktivnost Političkog komiteta NATO.

• Domaći i strani zvaničnici, sa izuzetkom glavne haške tužiteljke Karle del Ponte, veoma su pozitivno ocenili odluku NATO . Očigledno je da je imidž naše zemlje među svih 26 članica NATO poboljšan. Da li će sad, zauzvrat, i imidž NATO u Srbiji biti bolji?

– Čitav proces rasprave i, najzad, donošenja odluke o našem ulasku u Partnerstvo za mir pokazuje, sa jedne strane, kako i male zemlje, članice NATO, mogu kvalitetom svojih argumenata uspešno da utiču na promenu mišljenja većih, uticajnijih članica, a sa druge strane da je, upravo zato, bilo veoma pogrešno ono mišljenje u našoj javnosti, koje je NATO videlo samo kao instrument spoljne politike jedne velike sile, SAD. Verujem, dakle, da će se ovde odsad drugačije gledati na NATO.

• Možda će porasti i podrška građana Srbije našem ulasku u ovu organizaciju, koja je, prema anketama, uvek bila znatno ispod podrške pristupanju Partnerstvu za mir?

– O ulasku u NATO tek treba da se postigne širok nacionalni konsenzus. Videćemo i da li će to biti jedan od spoljnopolitičkih prioriteta nove vlade.

• Predsednik mađarske vlade Ferenc Đurčanj, založio se i da se Srbiji odmah kaže da će, posle jednogodišnjeg boravka u Partnerstvu, biti pozvana u članstvo NATO-a već 2008. godine (kad bi alijansi trebalo da pristupe druge zemlje regiona, Hrvatska, Albanija i Makedonija). Koliko je ovo realno?

– Još je prerano govoriti o članstvu Srbije u NATO. Osvrnuo bih se, međutim, na zaključni dokument samita u Rigi, u kojem se kaže da će NATO nastaviti da vodi politiku otvorenih vrata prema državama zapadnog Balkana. Za nas je sada najvažnije da na najbolji mogući način iskoristimo mogućnosti koje nam se pružaju ulaskom u Partnerstvo za mir.

• Da li je NATO odustao od politike uslovljavanja prema Srbiji time što je ispunjenje obaveze prema haškom tribunalu ostavio "za kasnije"?

– NATO nije odustao od zahteva da Srbija u potpunosti sarađuje sa sudom u Hagu. Ona će morati da ispuni ovu svoju međunarodnu obavezu, i verujem da će to da učini pre svega zbog sebe, a ne zato što je na to primoravaju NATO, EU ili SAD.

Aleksandra Mijalković

[objavljeno: 30.11.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.