Izvor: Politika, 18.Mar.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO bez ponude za Srbiju

Od našeg stalnog dopisnika

Brisel, 18. marta – NATO će na samitu u Bukureštu početkom aprila ponuditi potpisivanje Intenzivnog partnerskog akcionog plana (IPAP) Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, ali ne i Srbiji, saznaje „Politika” u diplomatskim krugovima u Briselu. IPAP je faza produbljene saradnje koja vodi ka punopravnom članstvu u vojnom savezu, a prošla ju je na primer Hrvatska. I pored nekih nezvaničnih najava da će i Srbiji biti ponuđen >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << isti sporazum, od toga za sada nema ništa, jer kako saznajemo među članicama zapadne vojne alijanse ne postoji konsenzus po ovom pitanju.

„Takvih predloga je bilo, ali ne i dogovora. Bez obzira na to, očekuje se da će NATO poslati iz Bukurešta jasan signal Beogradu da su vrata alijanse otvorena za Srbiju”, tvrdi naš izvor.

Uostalom, to je nedavno rekao i Jap de Hop Shefer, generalni sekretar saveza, naglasivši da će NATO razmotriti svaki zahtev za prijem u članstvo, ali da nikome neće nametati obavezu da bude član. On je takođe pomenuo da Srbija kao članica Partnerstva za mir može produbiti tu saradnju ukoliko želi, ali nije govorio o detaljima.

V. J.

[objavljeno: 19/03/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.