NATO: Bombardovanje će trajati sve dok Srbi to budu želeli

Izvor: Vostok.rs, 22.Mar.2017, 00:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO: Bombardovanje će trajati sve dok Srbi to budu želeli

Stare vesti protiv kratke pameti

21.03.1999. godine

Došli smo do ivice... vreme ističe - ovim rečima obratio se novinarima specijalni američki izaslanik Ričard Holbruk, pred polazak za Beograd iz Brisela.

Vazdušni udari NATO mogli bi da počnu već večeras ukoliko specijalni američki izaslanik Ričard Holbruk „u poslednjem trenutku" ne uspe da ubedi Slobodana Miloševića da prihvati sporazum iz Rambujea, javila je agencija Rojters, pozivajući se na izjavu neimenovanog zvaničnika iz sedišta NATO.

"Svedoci smo da Miloševićeve snaga izvode veliku ofanzivu na Kosovu i znamo da on veruje da može zbrisati Oslobodilačku vojsku Kosova za nedelju dana. Sada kada su kosovski Albanci potpisali mirovni plan, imamo moralnu obavezu da ih zaštitimo i zaustavimo ofanzivu", rekao je zvaničnik NATO.

Drugi izvor iz sedišta NATO rekao je Rojtersu da su, zbog rastućih neprijateljstava na Kosovu i povlačenja verifikatora OEBS, „diplomatiji verovatno preostala još samo 24 časa". Ti izvori navode da NATO razmišlja o promeni prvobitnih planova za vazdušne udare u dve faze sa „pauzom" nakon prvih 48 časova kako bi se omogućilo Miloševiću da promeni stav.

Taj plan, načinjen tokom oktobarske krize, podrazumeva snažan napad iz vazduha na jugoslovenske sisteme protivvazdušne odbrane i ključne komandne i komunikacione centre VJ.

Prema izvorima Rojtersa, čelnici NATO nastoje da u spisak ciljeva vazdušnih udara uključe i ključne vojne baze i mesta na kojima su koncentrisane oklopne jedinice koje se nalaze na Kosovu ili oko te pokrajine, kako bi „usporili kopnenu ofanzivu srpskih snaga", koja je, prema zapadnim obaveštajnim izvorima, „u toku".

Duga i precizna vazdušna ofanziva



VAŠINGTON (Beta-Rojters) - Predsednik Vojnog komiteta NATO, nemački general Klaus Nauman izjavio je da bi NATO mogao da pokrene „dugu i preciznu" vazdušnu ofanzivu na jugoslovenske snage bezbednosti ako Slobodan Milošević ne prihvati mirovni plan za Kosovo.

- Mi imamo veoma sadržajan i detaljan plan za vazdušnu ofanzivu koja može da bude prilično dugotrajna i precizna - izjavio je Nauman u intervjuu za američku tv-stanicu Si-En-En iz Brisela.

Nauman je rekao da NATO može da pokrene vazdušne udare u roku od samo nekoliko sati, ali je odbio da iznese detalje tih planova uz ocenu da je „važno da se zadrži faktor iznenađenja".

- Bombardovanje će trajati sve dok Srbi to budu želeli. Milošević mora da popusti i prihvati prelazni sporazum iz Rambujea - rekao je nemački general, dodajući da Srbi „ozbiljno greše" ako misle da NATO nije jedinstven u svojoj odluci da deluje ako Srbi ne potpišu mirovni sporazum iz Rambujea.

Sve manje šanse za mirno rešenje

Slobodan Milošević primio je izaslanike Evropske unije, Rusije i SAD Volfganga Petriča, Borisa Majorskog i Kristofera Hila. Do zaključenja ovog broja nismo dobili nikakve informacije o toku i rezultatima sastanka koji je počeo u 16 sati.

Inače, Volfgang Petrič juče je ocenio da skoro da više nema šansi da se za sukob pronađe mirno rešenje.
 
- Izrazito sam skeptičan i, u svetlu uslova pod kojim smo poslednjih dana u Parizu pregovarali sa srpsko-jugoslovenskom stranom, teško mogu da zamislim da bi mogla da bude moguća radikalna promena ka konstruktivnom i pozitivnom doprinosu rešenju - naglasio je Petrič u razgovoru za berlinski Info radio.
 
Petrič je kazao da koncentracija jugoslovenskih trupa na Kosovu čini deo pretnji koje sigurno neće nikoga impresionirati i dodao da veruje da će to vrlo brzo dovesti do vojne reakcije Zapada.

U Banjaluci intenzivirane nenajavljene kontrole Vojske Rešublike Srpske od strane SFOR-a

BANjALUKA (Beta) - U poslednja dva do tri dana intenzivirane su nenajavljene kontrole SFOR-ovih inspekcijskih timova u kasarnama Vojske Republike Srpske i oko njih, izjavio je agenciji Beta pomoćnik načelnika Generalštaba VRS general-major Savo Sokanović.

Sokanović je precizirao da je, prema vojnom aneksu Dejtonskog sporazuma, SFOR-u omogućeno da vrši najavljenu ili nenajavljenu kontrolu naoružanja, vojnih objekata i stanja u njima.

Prema nekim informacijama koje VRS još uvek nije potvrdila, pripadnici SFOR-a su juče ujutro tenkovima blokirali kasarne VRS u Banjaluci, pri čemu u te objekte nije bio dozvoljen ulazak ni izlazak.

Neimenovani izvor blizak Generalštabu VRS rekao je Beti da SFOR nastoji da od viših oficira Ratnog vazduhoplovstva VRS dobije raspored sa imenima vojnika i oficira VRS koji rukuju sistemima protivvazdušne odbrane VRS.

Vojnici SFOR-a koji su se nalazili u krugu jedne od kasarni VRS u Banjaluci potvrdili su Beti da nije u toku rutinska operacija vojnih objekata VRS, već da SFOR zanimaju imena „viših oficira RV i PVO VRS".

Trenutno nema znakova blokade vojnih objekata u Banjaluci, pojačano je prisustvo SFOR-ovih džipova sa radio uređajima u i oko kasarni VRS.

Sve dok ima pretnji vojska se neće povući

BEOGRAD (Beta) - Vojska Jugoslavije će se vratiti redovnim mirnodopskim zadacima „odmah po prestanku terorističkih provokacija i pretnji NATO", saopštile su juče vojne vlasti u Beogradu.

- Odmah po prestanku terorističkih provokacija i pretnji NATO, VJ će se povući u kasarne, otpustiti rezerviste i vratiti se redovnim mirnodopskim zadacima - saopštila je Informativna služba Generalštaba VJ.

U saopštenju se navodi da će VJ na sve pokušaje nasilnog prelaska državne granice energično odgovoriti.

- Svojom aktivnošću VJ ne ugrožava susedne zemlje, kao ni šiptarsko stanovništvo - navodi se u saopštenju i ističe da Vojska energično odbacuje „neosnovane konstrukcije o neprimerenoj upotrebi sile i tendenciozne optužbe za pogoršanje bezbednosne situacije na Kosovu i Metohiji".

U saopštenju se konstatuje da je s obzirom na pojačane pretnje međunarodne zajednice prema SRJ „na prostoru Republike Makedonije, već stacionirano od 10.000 do 12.000 vojnika NATO" i da je „nastavljeno i grupisanje pomorskih i vazdušnih snaga ove alijanse u Sredozemlju i regionu Balkana".

Istovremeno se „špekuliše i sa navodno prekomernom upotrebom sile od strane VJ i snaga bezbednosti na Kosovu i Metohiji, i nastoji proizvesti lažna slika o takozvanoj humanitarnoj krizi i civilnim žrtvama", zaključuje se u saopštenju.


Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Klinton i Bler diskutovali koje mete da gađaju u Srbiji

Izvor: Vostok.rs, 22.Mar.2017

Stare vesti protiv kratke pameti . . „Rat protiv Srba nije više samo vojni sukob. To je bitka između dobra i zla, između civilizacije i varvarstva.“ - Toni Bler. . Vesti od 23.03.1999. godine. . Havijer Solana naredio akciju. . BRISEL - Generalni sekretar NATO Havijer Solana izdao...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.