NASA: Nastavljamo saradnju s Roskosmosom

Izvor: Vesti-online.com, 11.Okt.2018, 22:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NASA: Nastavljamo saradnju s "Roskosmosom"

Direktor ruske državne korporacije "Roskosmos" Dmitrij Rogozin i direktor američke kosmičke agencije NASA Džim Brajdenstajn razgovarali su danas o havariji "Sojuza" i potvrdili nameru da sarađuju, rekao je novinarima rukovodilac misije Međunarodne svemirske stanice u NASA Keni Tod.

- Brandenstajn je bio na mestu lansiranja, gospodin Rogozin je takođe bio tamo. Rogozin je već razgovarao s rukovodiocem o planovima za budućnost, o tome da nameravaju da sarađuju i da >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << razmenjuju informacije - rekao je Tod.

Izvršni direktor "Roskosmosa" Sergej Krikaljev rekao je da će planovi lansiranja brodova ka Međunarodnoj kosmičkoj stanici biti izmenjeni, kao i datum povratka posade koja je sada tamo.

U četvrtak se dogodila havarija na raketi-nosaču "Sojuz FG", koji nije uspeo da izvede kosmički brod "Sojuz MS-10" s novom posadom Međunarodne svemirske stanice u orbitu. Kosmonauti su, međutim, uspeli da se evakuišu i da u spasilačkoj kapsuli slete na Zemlju.

Havarija se verovatno dogodila zbog toga što se jedan od četiri bloka prvog nivoa rakete-nosača nije odvojio u utvrđeno vreme, a kada se to dogodilo, udario je u centralni blok.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

ROGOZIN TEŠI ASTRONAUTE: Letećete vi ponovo! Sigurno!

Izvor: Kurir, 12.Okt.2018, 10:35

MOSKVA - Generalni direktor ruske svemirske agencije Roskosmos, Dmitrij Rogozin, izjavio je danas da će astronauti, koji su preživeli havariju ruske svemirske rakete u vazduhu, leteti ponovo.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.