Muzej za Izetbegovićevu beretku

Izvor: Politika, 11.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muzej za Izetbegovićevu beretku

U Sarajevu će sledeće nedelje u dvema obnovljenim turskim kulama biti otvoren muzej posvećen bošnjačkom lideru

Od našeg stalnog dopisnika
Sarajevo, 10. oktobra – U naselju Kovači privode se kraju radovi na uređenju muzeja "Alija Izetbegović" u kome će biti smešteni brojni eksponati, pisana, foto i filmska dokumentacija iz koje će posetioci "moći da sagledaju celinu života, političkog i vojnog delovanja" bošnjačkog vođe. Muzej je smešten u >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sklopu Memorijalnog centra i šehidskog mezarja (groblje mučenika), gde je prema ličnoj želji sahranjen i Izetbegović.

Muzejski eksponati biće smešteni u dve obnovljene kule izgrađene u turskom periodu, u narodu poznate kao "Vratnička kapija". Direktor muzeja Ibrahim Hadžibajrić izjavio je da će u jednom delu biti smešteni njegovi lični predmeti: olovke, sat, naočare, fotografije, knjige, pisma, ordenje... Tu će biti izložena i levha (odlomci iz Kurana ispisani arapskim pismom koji se drže na zidovima) koju mu je poklonio Jaser Arafat. Većinu toga muzeju je poklonila Alijina porodica u želji da sve bude dostupno javnosti.

U posebnoj prostoriji će biti smešteno sve ono što je u vezi sa Izetbegovićem kao komandantom Armije BiH, uključujući vojna odela, njegovu poznatu beretku sa ljiljanima kao i oružje koje je dobijao na upotrebu i kao poklon. Tu će biti i automatska puška koju mu je 1995. godine poklonio jedan radnik goraždanske fabrike "Pobjeda".

Posetioci muzejske postavke moći će da odgledaju i dva petnaestominutna filma (autor Mufid Memija). Prvi obuhvata Alijin život do 1990. godine, a drugi ratni i posleratni period sve do smrti i dženaze (pogreba).

Autor u prvom filmu skreće pažnju posebno na činjenicu da je Alijin otac, kao načelnik opštine Bosanski Šamac, zaštitio veliki broj Srba kada je 1914. godine posle Sarajevskog atentata počela masovna odmazda prema srpskom stanovništvu da bi šamački Srbi, kojima je ta činjenica bila poznata, zaštitili Aliju 1944. godine kada je bio određen za likvidaciju od strane četnika. Ugledni Srbi i intelektualci iz Beograda stali su u odbranu Izetbegovića kada je osamdesetih godina zbog "Islamske deklaracije" dospeo u zatvor.

Otvaranje muzeja predviđeno je za 19. oktobar, dan sahrane Alije Izetbegovića, a otvoriće ga predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić kome je Izetbegović tokom proteklog rata bio i vrhovni komandant. Za ratne zasluge Komšić je nagrađen najvećim ratnim priznanjem – "Zlatnim ljiljanom".

M. Kapor

[objavljeno: 11.10.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.