Izvor: B92, 01.Maj.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muzej spoljnog duga

Ljubljana, Buenos Aires -- Tri godine od velike ekonomske krize s kojom se suočila Argentina, u Buenos Airesu je otvoren Muzej spoljnog duga.

Muzej je otvoren na ekonomskom odeljenju univerziteta u Buenos Airesu, a njegov cilj je da obične ljude pouči o opasnostima pozajmljivanja novca iz inostranstva, javlja slovenačka nacionalna televizija.

Između ostalog, u Muzeju je postavljena i mala kuhinja u kojoj su predstavljeni recepti Međunarodnog monetarnog fonda, koji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Argentina krivi za veliko zaduživanje tokom 90-ih godina, koje je i dovelo do privrednog kraha 2001. Muzej je oblikovao Eduardo Lopez, koji kaže da je kuhinja izabrana, jer su Argentinci naivni i uvek veruju u čarobna rešenja, koja im nude druge države. U kuhinji se nalaze i prazni zamrzivač i rerna, što simbolizuje odnos stranih država i organizacija prema Argentini.

U Muzeju je predstavljena argentinska privreda od početka XIX veka, ali je detaljnije predstavljeno poslednjih 30 godina, tokom kojih je argentinski spoljni dug najviše porastao. Posetioci Muzeja mogu da pogledaju i sunđerastu crnu rupu, koja simbolizuje mesto u kome je nestao sav pozajmljeni novac, koji je bio namenjen obrazovanju, porodicama, radnim mestima, itd.

Direktor Muzeja Simon Pristupin je rekao da ljudi jako malo znaju o uzrocima spoljnog duga, jer poznaju samo bedu, u kojoj su živeli i još uvek žive. Posebno zanimanje posetilaca privlači zlatni voz, napravljen od kartona, za koji Pristupin kaže da predstavlja argentinsku realnost, u kojoj od spolja sve izgleda lepo, a detaljniji pogled otkriva veliku bedu.

Tokom poslednje dve godine argentinska privreda se povratila i najave kažu da bi Argentina uskoro mogla da se reši spoljnog duga, koji iznosi skoro sto milijardi dolara. Skoro 40 odsto stanovnika te nekada bogate države i dalje živi pod granicom siromaštva, za B92 prenosi Jelica Greganović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.