Mušaraf ukinuo vanredno stanje

Izvor: B92, 15.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mušaraf ukinuo vanredno stanje

Pervez Mušaraf (FoNet, arhiva)

Islambad -- Pakistanski predsednik Pervez Mušaraf danas je ukinuo vanredno stanje koje je u zemlji uvedeno 3. novembra.

Mušaraf je ranije i obećao da će to uraditi pre održavanja parlamentarnih izbora 8. januara. "Predsednik Mušaraf potpisao je dekret o ukidanju vanrednog stanja", izjavio je portparol vlade Anvar Mahmud.

Mušaraf koji je na vlast došao pre više od osam godina nakon vojnog puča, uveo je vanredno stanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 3. novembra u toj islamskoj republici, nuklearnoj sili sa 160 miliona stanovnika.

Tri nedelje kasnije, on je obećao da će vanredno stanje ukinuti pre 16. decembra, kada počinje zvanična izborna kampanja za parlamentarne izbore.

Vanredne okolnosti su omogućile vlastima da, bez kontrole pravosuđa, uhapse oko 5.000 opozicionih aktivista koji su gotovo svi oslobođeni pre dve nedelje, kao i da skloni sa vlasti najviše sudske predstavnike koji su se protivili njegovom ponovnom izboru 6. decembra za šefa države.

Iste mere su Mušarafu omogućile i da uvede cenzuru nad medijima, iako se ona kasnije pokazala u velikoj meri neefikasnom.

Opozicija, veći deo međunarodne zajednice, kao i organizacije za zaštitu ljudskih prava smatraju međutim, da ukidanje vanrednog stanja neće doneti veće promene, jer se Mušaraf prethodno osigurao time što je onemogućio žalbe na kazne koje su izrečene tokom vanrednih mera.

Time je ujedno sprečen povratak na ranija radna mesta najvišim državnim tužiocima koji Mušarafov izbor za šefa države smatraju nelegitimnim.

Odgovarajući na takve optužbe ministar pravde Afzal Hajder je obećao da će "sva osnovna ljudska prava biti uspostavljena i da će ukidanje vanrednog stanja omogućiti slobodne i fer izbore".

Napad bombaša samoubice

Najmanje šest ljudi poginulo je danas, među njima i dva vojnika, u napadu bombaša samoubice na vojnu bazu u Pakistanu.

Napad se dogodio kada je bombaš koji se nalazio na biciklu aktivirao eksploziv kod kontrolnog punkta na ulazu u bazu Nošehra.

U eksploziji su poginula dva vojnika i troje civila, kao i napadač, a još šest osoba je povređeno i one su smeštene u bolnicu u gradu Nošehri, oko 100 kilometara zapadno od Islamabada.

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za napad, ali vlasti sumnjaju da je reč o sledbenicima islamskih ekstremista u dolini Svat.

U toj oblasti, udaljenoj samo 160 kilometara od glavnog grada, došlo je do borbi vladinih snaga i 5.000 pristalica protalibanskog verskog vođe Maulane Fazlulaha.

Prošle nedelje, vojska je povratila grad Imam Deri, koji je bio uporište Fazlulaha, prinudivši njega i stotine njegovih boraca da se sklone u obližnje planine odakle napadaju snage bezbednosti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.