Izvor: B92, 16.Apr.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mušaraf u poseti Indiji

Nju Delhi -- Pakistanski predsednik general Pervez Mušaraf u subotu je posetio Indiju.

Mušaraf je, odmah po dolasku u Nju Delhi, izjavio da je u posetu došao s porukom mira i da se nada da će dve zemlje uspeti da pronađu rešenje u sporu oko Kašmira. Mušaraf je u indijsku prestonicu doputovao nakon kraćeg zaustavljanja i obilaska islamskog svetilišta u zapadnoj indijskoj provinciji Radžastan.

"Došli smo ovde s porukom mira i jedinstva. Želimo prosperitet >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za građane u mojoj zemlji, Pakistanu, i u vašoj zemlji, Indiji. To je moguće postići jedino pregovorima i nadam se da će naše molitve biti uslišene", rekao je Mušaraf.

Mušaraf boravi u trodnevnoj poseti, tokom koje će se susresti sa najvišim indijskim zvaničnicima. Kako je predviđeno, najpre će se sastati s ministrom spoljnih poslova Natvarom Singom, dok će se bar u tri navrata sresti i s premijerom Singom, budući da je protokolom predviđeno da zajedno gledaju susret reprezentacija dve zemlje u kriketu i da se sastanu sa savezom političkih stranaka iz indijskog dela Kašmira.

Indija i Pakistan su, od sticanja nezavisnosti od Velike Britanije 1947, tri puta ratovale zbog kašmirske oblasti, koja je podeljena graničnom linijom, a Mušaraf je poslednji put boravio u poseti Indiji 2001, kada je prisustvovao samitu u Agri i s tadašnjim premijerom Atalom Behari Vadžpajeom nije uspeo da postigne pomak u pronalaženju mirnog rešenja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.