Izvor: B92, 07.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mušaraf kritikuje SAD

Islamabad -- Pakistanski predsednik Pervez Mušaraf kritikovao najave američkih zvaničnika da bi vojska SAD mogla napasti položaje Al-Kaide u Pakistanu.

Pakistansko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da je Mušaraf u razgovoru s američkim senatorom Ričardom Darbinom istakao da su izjave američkih zvaničnika kontraproduktivne po saradnju i koordinaciju dve zemlje u borbi protiv terorizma.

"On je naglasio da samo pakistanske snage bezbednosti, koje su u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << potpunosti sposobne da se izbore sa situacijom, mogu sprovoditi protivterorističke akcije unutar pakistanske teritorije", saopštilo je ministarstvo.

Mušaraf je danas takođe rekao da je novi zakon u SAD koji pomoć Pakistanu uslovljava napretkom u borbi protiv ekstremista "iritantan u bilateralnim odnosima".

Posle nekoliko nagoveštaja američkih zvaničnika da bi SAD mogle intervenisati u Pakistanu, američki predsednik Džordž Buš je u ponedeljak rekao da bi američke i pakistanske snage zajedno, uz pomoć obaveštajnih službi, mogle pratiti i ubiti lidere Al-Kaide koji se kriju u toj zemlji.

U Pakistanu su danas nastavljeni sukobi snaga bezbednosti s ekstremistima. Kako je portparol vojske Vahid Aršad rekao, vojska je artiljerijom i helikopterima napala dva kampa u severnom Vaziristanu na granici s Avganistanom odakle su ekstremisti sprovodili napade na snage bezbednosti.

U akciji je poginulo 10 ekstremista, dok ih je najmanje sedam ranjeno, rekao je Aršad i dodao da u akciji nije učestvovala pešadija.

Sukobi u severnom Vaziristanu i drugim planinskim oblastima Pakistana intezivirali su se prošlog meseca pošto je raskinuto primirje koje je prošle godine s plemenskim starešinama potpisala pakistanska vlada.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.