Munja jača od borbenog aviona F-35 JSF

Izvor: Mondo, 22.Jan.2013, 13:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Munja jača od borbenog aviona F-35 JSF

Američki višenamenski borbeni avion F-35 JSF naišao je na novi problem. Njegovi inženjeri veruju da ovaj avion ne sme da leti unutar 40 kilometara od olujnih oblaka, zbog straha da ga ne pogodi munja.

Inženjeri su uočili problem na ventilu na tanku za gorivo, koji će morati kompletno da se redizajnira jer bi samo jedna munja koja bi udarila u moćni F35 JSF mogla da raznese ovaj borbeni avion.

Da se tako nešto ne bi dogodilo, avion će morati u širokom luku da >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << zaobilazi olujne oblake, što baš i nije privlačan prodajni adut za zemlje partnere SAD-a.

Američko ministarstvo obrane za problem s ventilom na tanku za gorivo znalo je još od 2009. godine, kao što su znali i da zbog toga u slučaju udara munje ceo avion može vrlo lako da eksplodira.

Čitav program F-35 JSF-a prolazi kroz poteškoće još od 2000. godine, kad su se pojavili prvi problemi sa probijanjem rokova i odlaganjima razvojnog dela projekta, objavio je "Biznis insajder" (Business insider).



Trenutne procene troškova, uvođenja i stavljanja u vojnu upotrebu ovi borbenih aviona u SAD iznosi oko bilijon dolara. I pored svih nedaća F-35 JSF trebalo bi da bude integrisan u američko vazduhoplovsvto, mornaricu i marince.

Zbog problema, vojni partneri SAD-a polagano se povlače iz igre, a narudžbine za F-35 JSF konstantno su u padu.

Velika Britanija smanjila je svoju prvu narudžbinu sa 138, na svega 48. Kanada je najavila kako će potpuno odustati od kupovine, a Australija je SAD-u poručila ukoliko bude još problema, da će kupiti 24 F/A-18 Super Hornet i odustati F-35 JSF.

(MONDO)

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.